Magyar Nemzet: A munkaügyi felügyelet vizsgálatot indított a tescós bérkifizetések miatt

Vágólapra másolva!
A munkaügyi hatóság vizsgálja a Tesco áruházait, mert az egyik szakszervezet szerint az áruházlánc pénztárosai nem kapták meg a törvényben előírt, úgynevezett szakmaibér-minimumot - írja a Magyar Nemzet. Az áruházlánc álláspontja szerint a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező alkalmazni a bérminimumot a pénztárosok esetében.
Vágólapra másolva!

Országos vizsgálatot indított a Tesco bérkifizetéseinek kivizsgálására az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Felügyelet (OMMF) - írja a szerdai Magyar Nemzet.

A 19 megyében összesen kilencvenöt áruházat érintő eljárást azért kezdeményezte a hatóság, mert a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint a Tescóban dolgozó pénztárosok nem kapták meg az úgynevezett szakmaibér-minimumot.

A Tesco ugyanis nem a törvényben előírt, 89 500 forintot fizeti ki a pénztárosoknak, hanem a saját bérmátrixa alapján határozza meg a különböző munkakörök után járó fizetéseket. A kasszáknál dolgozók - attól függően, hogy az adott áruház melyik országrészben található - 80-88,3 ezer forintot keresnek.

Sok helyen félnek a munkavállalók

Az OMMF az első negyedévben összesen 1,1 milliárd forint büntetést vetett ki munkaügyi jogsértések miatt. A hatóság tapasztalatai szerint a dolgozók azokban a térségekben nem mernek a felügyelőséghez fordulni, ahol magsa a munkanélküliség. Az tény, hogy a nagy áruházláncok alkalmazottai a kisebb üzletek dolgozóinál 20-30 százalékkal nagyobb fizetést kapnak, de a munkaadó a váratlan munka esetén bent tartja az alkalmazottakat.

Néhány nappal ezelőtt a Pest Megyei rendőr-főkapitányság és az OMMF munkatársai a Tesco budaörsi központjában tartottak ellenőrzést. Az eljárás során számítógépeket, a bérszámfejtést végző programot és egyéb számítsátechnikai eszközöket foglaltak le az ellenőrök, és a rendőrök elvitték a korábban kézzel vezetett bérszámfejtési dokumentumokat is. A lap szeirnt a Tesco elismerte, hogy az új elektronikus munkaidő-nyilvántartás nem képes a hét napon belüli, munkaidő-áttervezéshez kapcsolód adminisztráció kezelésére, így az ezért járó pluszjuttatásokat nem fizette ki a cég. Később azonban azt közölte az áruházlánc, hogy a számítógépes program nem tökéletes, a dolgozóknak pedig megkapták a pluszjutattásokat.

A Tesco cáfol

Az áruházlánc a vizsgálatokra reagálva közölte: "az utóbbi időben megszaporodtak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) által, a Tesco ellen intézett támadások. Ennek a folyamatnak a legújabb fejleménye, miszerint a KDFSZ bejelentése kapcsán az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelet vizsgálatot indított a vállalatunknál a pénztárosi bérek ügyében".

"Szeretnénk azonban ismét megerősíteni azt a tényt, hogy a TESCO minden törvényt betart a munkaügyek területén is, így a vállalatunknál alkalmazott bérrendszer is megfelel a Munka Törvénykönyve rendelkezéseinek" - írja a Tesco közleménye. Az áruházlánc a Magyar Nemzetben megjelent állításokkal kapcsolatban azt mondja, hogy "a hatályos jogszabályok szerint a pénztárosi munkakör nem igényel szakképzettséget, így nem alkalmazandó a garantált szakmai bérminimum sem".

"Az ügy jogelőzménye, hogy a 2006 július 1-én hatályba lépett 2005. évi CLXIV Törvény a Kereskedelemről a szakképzettséget illetően utalt az 5/1997 évi IKIM rendeletre, mely szintén nem sorolta a pénztárosi pozíciót a szakképzettséget igénylő munkakörök közé. Ezen jogkövető gyakorlatunkat két bírósági végzés is megerősítette". A közlemény szerint a Tesco nem kér szakképzettséget tanúsító végzettséget az ilyen munkakört betöltő személyektől, betanításukat saját képzésén belül látja el" - derül ki az áruházlánc tájékoztatásából, amelyből az is kiderül, hogy "Tesco Magyarország egyik legnagyobb munkáltatójaként törvényes és bejelentett munkahelyet nyújt minden munkavállalójának, bérüket és egyéb járandóságaikat rendben és időben megfizeti".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről