Matolcsy: Szeptemberben folytatódnak a tárgyalások az IMF-fel és az EU-val

Vágólapra másolva!
A magyar kormány nem enged a 200 milliárd forint összegű bankadóból, csak így kerülheti el, hogy megszorító csomagot vezessen be - mondta Matolcsy Görgy nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Matolcsy a CNBC amerikai televízió társaságnak nyilatkozva azt is közölte: a nemzetközi szervezetekkel szeptemberben folytatják a tárgyalásokat. Egy hétfői bécsi sajtótájékoztatón pedig elmondta, hogy a delegáció távozása nem jelent veszélyt a magyar gazdaság stabilitásra, a 3,8 százalékos idei hiányt is biztos tartja a kormány.
Vágólapra másolva!

A kormány ragaszkodik a bankadó bevezetéséhez, mert az egy megszorító csomag egyetlen alternatívája - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában hétfőn. Mint hangsúlyozta, az elmúlt négy-öt év megszorító politikája, amely jelentős növekedési és versenyképességi áldozattal járt, nem folytatható.

A miniszter azt is közölte egy bécsi sajtótájékoztatón hétfőn, hogy az IMF-delegáció távozása nem veszélyezteti a magyar gazdaság stabilitását, a 3,8 százalékos idei hiányt pedig tartja a kormány. "A magyar kormány ellenőrzés alatt tartja a költségvetési egyenleget és elkötelezett a 3,8 százalékos hiánycél mellett" - fejtette ki a nemzetközi sajtó képviselői előtt a nemzetgazdasági miniszter, aki osztrák kollégájával, Reinhold Mitterlehnerrel folytatott tárgyalásokat az osztrák fővárosban.

Hangsúlyozta, hogy 2010-ben mindössze három európai uniós tagállamban lesz a GDP három százalékánál kevesebb a hiány. A 3,8 százalékos eredmény ezért kivételesen jónak számít, jelentette ki a miniszter.

Inkább bankadó, mint megszorító csomag

A bankadóról szólva elmondta, hogy annak részleteiről szerinte még lehet egyeztetni, például arról, hogy 2 vagy három évig legyen érvényben a 2010-es konstrukció azonban már nem változhat. Nem tagadva, hogy a bankadó jár némi növekedési áldozattal, szerinte egy megszorító csomag jobban visszavetné a magyar gazdaságot. A kormány eddigi intézkedéseinek és a megélénkült külső konjunktúra együttes hatása, hogy miközben korábban a gazdaság 0,4 százalékos csökkenését várták, most már 0,5 százalékos bővülésével lehet számolni 2010-ben.

A parlament a héten szavaz az Orbán-kormány pénzügyi salatátörvényéről, amelynek egyik meghatározó eleme, hogy az idén 200 milliárd forint befizetését várják el a pénzügyi szektortól, azon belül a bankoktól 120 milliárd forintra számítanak. A bejelentés óta Matolcsy György miniszter többször is leszögezte, hogy az összeg "kőbe van vésve", amiből semmilyen körülmények között nem enged a kormány. Ennek bizonyítéka volt, hogy július 1-én a hazai pénzintézetekkel folyó tárgyalások is megszakadtak a bankadóról, miközben a bankok csak haladékot kértek. Ennek részleteiről itt olvashat. A kormány ezt követően jelentette be, hogy a 200 milliárdos bankadó idei feltételeiről már nincs is mit tárgyalni.

A bankadó a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európa Unió küldöttségével folytatott tárgyalásokon is napirenden voltak, azonban a megbeszéléseket szombaton a külföldi tárgyalók megszakították és hazautaztak. A fordulatról és következményeiről is olvashat az [origo]-n.

A miniszter a Ma reggelben arról is beszét, hogy a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val folytatott tárgyalások nem megszakadtak, helyesebb a tárgyalási forduló eredménytelen lezárásáról beszélni - mondta. Matolcsy György a CNBC amerikai televízió társaságnak adott interjújában azt mondta: a nemzetközi szervezetek szeptemberben térnek vissza Budapestre és akkor folytatják a tárgyalásokat.

Ragaszkodnak az eszközkezelő felállításához is

A miniszter a Ma reggelben hangsúlyozta: Magyarország megkezdte a szerkezeti reformokat és azokat folytatni is fogja. "Először a politikai osztályt operálta meg", utalt az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának megfelezésére. "Folytatjuk az adóreformot" - jelentette ki. Az egész három-négy éves ciklust átfogó, az állami kiadásokat, a bürokrácia csökkentését szolgáló reformcsomagot valósít meg a kormány - mondta. Kiemelte azt is, hogy az Orbán-kormány első intézkedéscsomagja 120 milliárd forinttal csökkentette a kiadásokat.

A miniszter a tárgyalásokon vitatott elképzelésekről szólva kiállt a bedőlt lakáshitelesek megsegítésére kigondolt nemzeti eszközkezelő mellett, s ismételten megerősítette, hogy az állami alkalmazottaknál alkalmazni kívánt 2 millió forintos bérplafon nem érinti a jegybank függetlenségét.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti eszközkezelőt a tárgyalásokon szerinte a rossz amerikai tapasztalatok miatt érte kifogás, azonban Magyarországon minimális költségvetési hozzájárulással valósulna meg az intézmény, amire a bankoktól várna pénzt a kormány, s csupán állami garanciával járulna hozzá annak működéséhez. Az eszközkezelő működésének fedezetét pedig az ingatlanok jelentenék, amelyek értéke várhatóan emelkedni fog a jövőben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről