A K&H akkor nem hárítja át a bankadó terhét, ha az átmeneti

Vágólapra másolva!
A K and H Bank nem hárítja át az ügyfelekre a bankadó terhét akkor, ha az intézkedés valóban csak egyszeri, átmeneti lesz, ellenkező esetben azonban a bank nem tudja betartani ezt az ígéretét, hangsúlyozta Hendrik Scheerlinck, a K & H Csoport vezérigazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A K&H csoport egyszeri tételektől megtisztított adózás utáni nyeresége az első félévben az egy évvel korábbi 10,6 milliárdról 16 milliárd forintra nőtt. A bankadó pedig az egész csoportra vonatkozóan 17,1 milliárd forint lesz. A vezérigazgató ezért nyomatékosan leszögezte, reméli, hogy valóban csak átmeneti intézkedésről van szó és a kormány 2012-től újragondolja az elvonás mértékét és a bankadó az EU-ban alkalmazott mértékre csökken.

Több mint 164 százalékkal 23 milliárd forintra emelkedett a K and H csoport adózás utáni nyeresége az idén az első félévben, az egy évvel korábbihoz képest. A működési eredmény 15 százalékkal emelkedett, a hitelezési költség magas maradt, a nem teljesítő hitelek aránya pedig tovább emelkedik, derül ki a csoport féléves eredményeit ismertető írásos anyagból.

A nem teljesítő hitelek aránya 7,3 százalékra nőtt a 2009 félévi 4,6 százalékról.A működési eredmény 39,4 milliárd forint volt az egy évvel korábbi 34,3 milliárdot követően. A tőkearányos megtérülési mutató meghaladta a 20 százalékot, a hitel-betét arány a bank szerint a legjobb a magyar piacon, június végére 97,5 százalékot ért el.

A bank adózás utáni nyeresége 23 milliárd forint, a biztosítóé 100 millió forint volt. Az első negyedévi 9,5 milliárd forintos hitelezési céltartalékképzést a második negyedévben további 7,7 milliárd forint céltartalékképzés követte. Tavaly az első félévben kissé magasabb, 19 milliárd forintos hitelezési céltartalékot képzett a bank.

A vezérigazgató éves eredménytervet nem ismertetett, de elmondta: arra számítanak, hogy a nemfizető hitelek aránya tovább emelkedik, a hitelezési költségek továbbra is kényelmetlen magas szinten maradnak, de a munkanélküliségi mutatók kismértékű javulása lehetséges.

Az államadóság kitettséget ismertetve Hendrik Scheerlinck felhívta a figyelmet arra, hogy a bank csak magyar állampapírokkal rendelkezik, amelynek állománya tavaly 1 066 milliárd forint volt, a mérlegfőösszeg egyharmada.

A lakossági hitelek állománya az árfolyamhatástól megtisztítva csökken, és továbbra is mérsékelt a kereslet. A forinthitelek aránya az új kihelyezéseken belül 80 százalékra nőtt az első félévben. Továbbra is mérsékelt a kereslet a beruházási hitelek iránt. A lakossági hitelállomány fél év alatt 11,1 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest 9,8 százalékkal 788 milliárdra nőtt.

A lakossági megtakarítások volumene 5 százalékkal 1.597 milliárd forintra csökkent, mivel az idén nem volt a tavaly első félévihez hasonló, jelentős lakossági betéti kampány. A kkv-hitelek állománya egy év alatt 13,6 százalékkal, az év eleje óta 6,3 százalékkal 133 milliárdra csökkent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!