Népszabadság: Emelné a kormány a cigaretta adóját az egészségügy miatt

Vágólapra másolva!
Az alkohol és a cigaretta jövedéki adójának 10-15 százalékos növeléséből teremtene többletforrásokat az egészségügy számára a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága - írta a Népszabadság szerdai számában.
Vágólapra másolva!

A cigaretta és az alkohol jövedéki adójának 10-15 százalékos emelésével teremtene bevételt a többletforrásokra jövőre sem számítható egészségügy számára a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egészségügyi államtitkára, írta szerdai számában a Népszabadság. Ebből 30-40 milliárdot remélnek, amely úgynevezett megjelölt adóként az egészségügyre fordítható bevételeket növelné.

A forráshiány pótlására több lehetőséget is számba vett a kormány a Népszabadság szerint. Egyik volt ezek közül Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnökének nyári javaslatcsomagja.

E szerint százmilliárddal növelhetné az egészségügyi büdzsét, ha a kormány különadót vetne ki az egészségkárosító termékekre, az alkoholra, a cigarettára, a hamburgerre, a chipsekre és a szénsavas, cukros üdítőkre. Gógl Árpád 1999-ben az Orbán-kormány egészségügyi minisztereként próbálkozott már hasonló felvetéssel, de az akkor elbukott, mint ahogy most sem fogják megadóztatni az egészségkárósító élelmiszereket, írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!