A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Uniós szabályt sért a Péti Nitrogénművek állami támogatása

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint túl alacsony ellentételezést fizetett a Péti Nitrogénművek a hitel-kezességvállás formájában kapott állami támogatásért, ezért egy részét vissza kell fizetnie. hogy pontosan mennyit, azt a magyar hatóságok számíthatják ki.
Vágólapra másolva!

Sérti az európai uniós szabályokat a Péti Nitrogénműveknek tavaly nyújtott állami támogatás egy része - állapította meg szerdán kiadott állásfoglalásában az Európai Bizottság. Az EU végrehajtó testülete megállapította, hogy "a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott 88 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitelek jogellenes állami támogatást jelentenek".

A támogatást ugyan összeegyeztethetőnek találta a bizottság a gazdasági válságra vonatkozó ideiglenes szabályokkal, az államnak fizetett ellentételezés mértéke azonban "nem volt megfelelő, így az államnak a támogatás egy részét vissza kell fizettetnie" - áll a bizottság közleményében, amely szerint a pontos visszatérítendő összeget a magyar hatóságoknak kell kiszámítaniuk.

A közlemény emlékeztet arra, hogy tavaly januárban a kormány kezességet vállalt a Nitrogénművek javára egy 52 millió euró összegű beruházási hitelre és egy 10 milliárd forint (körülbelül 35 millió euró) összegű forgóeszköz-hitelre, melyeket a Magyar Fejlesztési Bank nyújtott. A Nitrogénművek 2008 októberében leállította a termelést, és a támogatási csomag a vállalkozás tevékenységének újraindítására irányult.

Magyarország ezen intézkedéseket nem jelentette be a bizottságnak, azonban az uniós testület áprilisban hivatalos vizsgálati eljárást indított, mert kétségei voltak arról, hogy az intézkedések összhangban vannak-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!