A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Egyszámjegyű gázáremelés várható januártól

Vágólapra másolva!
Csütörtök délután kormányszóvivői tájékoztatót tartanak "a gázár 2011-ben" címmel, tehát a kormány szerdai ülésén valószínűleg döntött arról, mekkora gázáremelés jön januártól. A Napi Gazdaság úgy tudja, a fogyasztás nagyságától függő sávos emelés lesz, az [origo]-nak nyilatkozó egyik szolgáltató szerint a kormány döntése diktátumszerű.
Vágólapra másolva!

Délután egy órakor a kormányszóvivő a jövő évi gázárról tart tájékoztatót, vélhetően a szerdai kormányülésen meghozott döntésekről. Várhatóan tehát arról, hogy miként kell meghatározni a jövőben az egyetemes szolgáltatói körben (azaz a lakossági és a kisebb intézményi, céges fogyasztók számára) a gáz árát, és arról is, hogy januártól mennyi lesz az ár.

A Napi Gazdaság csütörtöki számában megjelent cikk szerint a jövő év elejétől a fogyasztás mennyiségétől függő, sávos rendszerben emelkedhet a gáz ára: a legkisebb fogyasztók 0,5, a legnagyobbak pedig kilenc százalékkal vásárolhatják drágábban a földgázt.

A lap szerint a januártól érvényes árról és az ármeghatározás alapképletének változásáról is egyezség született a szolgáltatók és a kormány között. Az új alapképletben 60 százalék erejéig a hosszú távú orosz gázmegállapodásokban szereplő ár, 40 százalékban pedig a rotterdami tőzsdei ár határozza majd meg a földgáz árát. Ha a szolgáltatók az árképlet mellett nyereséget érnek el, azt be kell fizetniük a költségvetésbe, az elért veszteség azonban őket terheli. Emellett jelentősen csökken a hálózatüzemeltetők elismerhető költségeinek köre - írja a Napi Gazdaság.

Az [origo] ugyanakkor úgy tudja, hogy megállapodni nem sikerült - az egyik szolgáltató neve elhallgatását kérő munkatársa érdeklődésünkre azt mondta, "nem konszenzus született, hanem diktátum", vagyis a kormány a szolgáltatók javaslatai ellenére döntött a kérdésben.

A Népszabadság korábbi értesülésével egybahangzó információink szerint a szolgáltatók januártól két számjegyű emelést szerettek volna. Forrásunk szerint viszont erről még mindig kisebb volt a nézetkülönbség, mint az árak alakulását hosszú távon meghatározó új árképletről.

A Fidesz az elmúlt években rendszeresen támadta a szocialista kormányokat a gázármelések miatt, majd kormányra kerülve befagyasztotta az energiaárakat, és tárgyalásokat kezdeményezett az árak megállapításának a későbbiekben követendő módjáról. Ennek bejelentését először szeptemberre ígérték.

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor másfél hete a Hír Televízió műsorában azt mondta: lehet, hogy csak ebben az évben tudják befagyasztva tartani a lakossági energiaárakat, jövőre már nem.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!