Kétes ügyletekbe ment bele a Jógazda Takarékpénztár

Vágólapra másolva!
Ásványvízgyártással, szerencsejátékkal  és ingatlan adásvétellel is foglalkozott a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénzár érdekeltségein keresztül, hitelkihelyezései olykor megközelítették szavatoló tőkéje mértékét. A pénzügyi felügyelet már kezdeményezte a pénztár felszámolását, a rendőrség pedig csalás gyanúja miatt nyomoz - írta a gazdasag.hu.
Vágólapra másolva!

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) december 28-án felügyeleti biztosokat rendelt 6 hónapra a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztárhoz és felszólította, hogy 90 napon belül rendezze a tőkeszerkezetét. Alig pár nappal később, január 4-én már azt jelentették be, hogy a felügyelet visszavonta a pénzügyi szolgáltatás végzésére vonatkozó engedélyét, és egyidejűleg kezdeményezte a pénztár felszámolását. A két időpont között eltelt néhány nap arra enged következtetni, hogy súlyos szabálytalanságokat találtak, sőt a legfrissebb hírek szerint már a rendőrség is nyomoz csalás bűntette miatt - olvasható a gazdasag.hu cikkében.

A 2000 lelkes településről indult, korábban Gönc és Vidéke Takarékszövetkezet néven működő Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár szerteágazó, meglehetősen tőkeigényes céghálót működtetett - a Gazdaság.hu kutatása szerint. Érdekeltségei jóval szerteágazóbbak, mint azt az éves beszámolójában közzétette. Csak az Opten cégadatbázisára tudtunk hagyatkozni (főképp taggyűlési jegyzőkönyvekre, kiegészítő mellékletekre), valószínűsíthető, hogy befektetései túlmutatnak a bedőlt hitelekből átruházott vagyontárgyakon. Mindehhez 300 millió forint jegyzett tőkét, és 750 millió forint szavatoló tőkét tudott felmutatni. (A hitelintézeti törvény nem tiltja a részesedéseket már cégekben, de előírja, hogy azok mértéke nem haladhatja meg a szavatoló tőkét, ingatlanbefektetések esetén pedig a szavatoló tőke 5 százalékát. ) Érdemi bevételt egyik befektetés sem produkált a 2009-es adatok szerint.

Kongó csarnok Fehérváron

A Beyond System Kft. az éves beszámoló alapján egy székesfehérvári ipari csarnokot vett meg, tulajdonosai magánszemélyek és két társaság volt. A vételárat - 575 millió forintot - a tagok dobták össze. Miután nem sikerült hasznosítani a csarnokot, a tagi kölcsönök után fizetendő kamatra nem volt forrás. A 2008-as taggyűlési jegyzőkönyv szerint az egyik tulajdonos, az A-Logic Invest Zrt. képviselője azt mondta: " lehetőség mutatkozik arra, hogy a Gönci Takarékszövetkezet hitelt nyújt a Beyond System Kft. részére, amiből a tagi kölcsön kifizetése lehetővé válik." A 2009-es beszámoló szerint így is lett: a Jógazda, jó gazda módjára hitelt nyújtott a csupán az egyetlen ipari csarnokot birtokló cég számára az ingatlan értékénél kicsivel többet, 582 millió forintot. (A hitelintézeti törvény szerint a szavatolótőke 20 százalékánál nagyobb hitelt nem lehet kihelyezni, ez a Jógazda esetében 146 millió forint). Nem csak hitelező, tulajdonos is lett, 85 százalékos, kisebbségi társa maradt a korábbi A-Logic Invest Zrt. (A Beyond-System ellen az Opten adatai szerint APEH-végrehajtás van folyamatban.)

Bubibiznisz

Ugyanezzel a társasággal, az A-Logic-kal alapította korábban a Jógazda a Central East Group Zrt.-t, üzletviteli főtevékenységgel, 2008-ban. A zrt. megvette a gönci székhelyű Aqua - Göncz Kft.-t, amely ásványvíz-gyártással foglalkozik, amihez 52,7 millió forint hitelt vett fel. Az ásványvízgyártó 2009-ben 28 millió forint árbevétel mellett 34 millió forint veszteséget produkált. A Central East Group a bubiprojekt mellett ingatlannal is spekulált: hitelből vásárolt egy ingatlant 112 millió forintért. A szándék szerint valamilyen üzletet kívántak nyitni, de a válság miatt ez nem történt meg. A finanszírozó is természetesen a takarékszövetkezet volt, de érdekes módon nem Jógazdaként. A pénztár 2003-ban váltott nevet, előtte Gönc és Vidéke Takarékszövetkezet volt. Számlavezetőként ugyanakkor Takszöv Gönc és Vidéke van megjelölve, ilyen pénzintézet pedig egyáltalán nincs. A Central East Group ellen végrehajtást rendelt el az APEH és a bíróság is.

Kecskeméti lottózó

A kecskeméti J-Sansz Kft. ingatlan bérbeadással foglalkozik, valószínűleg itt működik a pénztár fiókja. Ezen túl szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt.-vel, árbevétele szerencsejátékok forgalmi jutalékából származik. (2,9 milliós árbevétel mellett 573 ezer forint nyereséggel.) E cég birtokol egy tiszaújvárosi ingatlant is, ez is takarékpénztári fiókként működik. A J-Sansz 165 milliós hitellel szerezte meg a We-Rum nevű céget, amellyel két ingatlannal is gazdagabb lett: a Wesselényi utca 6-ban és 8-ban. A kölcsönt a "tulajdonos elengedte". A We-Rum a 2004-es működése óta még nem nyújtott be beszámolót a cégbíróságra.

Rózsadombi kitérő

A takarékpénztár beszámolója szó szerint: "A We-Rum Kft. az MKB Bank felé fennálló hiteltartozása okán a Z-29 Kft. hiteltartozását megvásárolta a HG Zrt.-től, így tartozás fejében megkapta a Budapest II. Zöldlomb utcai ingatlant, amelyet hiteltartozás kapcsán a Takarékpénztárnak átadott". Jelentsen ez bármit, az biztos, hogy egy második kerületi ingatlannal gazdagodott a Jógazda. Az már csak a pénztár honlapjáról derül ki, hogy ez egy újépítésű hatlakásos társasház, amelynek lakásaira intenzíven vevőt keresnek.
A takarékpéztárpénztár 2009-es beszámolójában csupán a J-Sansz Kft.-t említi, továbbá egy J-Kassa S.r.o nevű szlovákiai leányt, illetve a J-Sanszhoz köthető We-Rumot és Z-29 Kft.-t. A többi befektetéseiről nem szól. A PSZÁF honlapjáról az derül ki, hogy a Jógazda Takarékpénztár piaci részesedése tízezredekben mérhető. Ez valószínűleg kevéssé teszi boldoggá azt a betétest, aki 28 millió forintnál többet parkoltatott a "jó gazdáknál", hiszen eddig az összeghatárig kártalanítja a betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap - írta a gazdasag.hu.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!