Februárban 4,1 százalékra nőtt az inflációs ráta, amit elsősorban az élelmiszerek áremelkedése okozott - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.
Januárról februárra 0,4 százalékkal nőttek az árak átlagosan, de ezen belül jelentős eltérés mutatkozott a mérési kosár egyes elemei között. Az élelmiszerek ára egy hónap alatt 1,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a cukor 15,7 százalékkal, a liszt 9,3 százalékkal, az idényáras élelmiszerek 4,7 százalékkal drágultak.
A háztartási energia 1, ezen belül a vezetékes gáz 2,4 százalékkal drágult. A csatornadíj 6,4, a vízdíj 1,6 százalékkal emelkedett átlagosan. A tartós fogyasztási cikkek olcsóbbak lettek átlagosan 0,2 százalékkal, a ruházati cikkekért átlagosan 2,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.
A szezonálisan igazított úgynevezett maginfláció 1,9 százalékos drágulást mutatott, míg az úgynevezett nyugdíjas fogyasztói kosár 4,8 százalékkal, vagyis az átlagnál jobban emelkedett.
A januári évesített inflációs ráta 4 százalék volt, ami az elemzői várakozásnál némileg kisebb volt, vagyis kedvezőbben alakult a vártnál. Egy hónap alatt akkor az élelmiszerárak emelkedése volt a legmagasabb, de jelentős volt az üzemanyagok drágulása is.
Külső tényezők hajtják az árakat
Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint a várakozásoknak megfelelően alakult a februári infláció. Szerinte a maginfláció (1,9 százalék) azt tükrözi, hogy nincs belső inflációs nyomás, vagyis az áremelkedést külső tényezők okozzák, viszont az olajár emelkedése komolyabb kockázatot jelent.
"A következő hónapokban az élelmiszer- és üzemanyagárak további emelkedése 4,2 százalékra emelheti az inflációt, azonban az év közepétől bázishatások (a százalékos összehasonlítás alapja az egy évvel korábbi adat - a szerk.) miatt az infláció mérséklődését várjuk" - írta gyorselemzésében Suppan Gergely. Hozzátette, hogy amennyiben a béreket a várakozások fölött emelnék a cégek, az jelenthetne újabb inflációs nyomást, de komolyabb hatást ettől nem vár, ezért változatlan alapkamatra számít a következő időszakban.
Élelmiszerek és olaj
Az infláció megugrásában két tényező játszik jelentős szerepet. Egyrészt az élelmiszerárak tavaly nyár óta tartó emelkedése, amely miatt februárban csúcsot döntött a FAO (ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete) élelmiszerár-indexe. Magasban jár a piaci félelem által fűtött cukorár, megviselheti a közétkeztetést a húsdrágulás, és a termelői árak is jelentős emelkedést mutattak, például egy év alatt a burgonya ára közel duplájára emelkedett.
Másrészt az olajár megugrása, amely a növekvő kereslet mellett a líbiai zavargások miatt következett be. Egyes magyar benzinkutakon már 400 forint fölé került egy liter benzin, ez az autósok mindennapi életére is komoly hatással bír.