A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A rendőrség vizsgálja, hogy volt-e hackertámadás a Brokernet szervere ellen

Vágólapra másolva!
Illetéktelen hackerek tölthettek le adatokat a Brokernet pénzügyi tanácsadó egyik szerveréről. A cég elismerte, hogy folyik nyomozás az ügyben, de szerintük még nem nyert egyértelmű bizonyítást a támadás ténye, ráadásul állításuk szerint nem tárolnak "fokozottan bizalmasnak minősülő" információt az ügyfelekről. A támadásról hírt adó Átlátszó.hu főszerkesztőjét tanúkihallgatásra beidézte a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Feltörték a Brokernet Csoport pénzügyi tanácsadó szervereit az Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft. által kiadott oldal szerint, és a letöltött fájlokkal megkeresték a pénzügyi tanácsadót, illetve a letöltött fájlokat több médiavállalathoz is eljuttatták.

A pénzügyi közvetítő azonban azt írta, hogy a nyomozás nem zárult le, így az "eddigiekben a támadás ténye sem nyert bizonyítást". A cég hozzáfűzte, hogy a Brokernet Csoport tagvállalatai "nem kérnek be, és ennek következtében nem is tárolnak az ügyfelekről fokozottan bizalmasnak minősülő információkat, amelyek visszaélésre adhatnak lehetőséget".

A Brokernet az [origo] megkeresésére azt közölte, hogy tíz hónappal ezelőtt kapott olyan információt, amely szerint "nem kizárható, hogy ismeretlen tettesek kísérletet tettek arra, hogy a cégcsoport szerverein elektronikusan tárolt adatokhoz illetéktelenül hozzáférjenek." A pénzügyi tanácsadó állítása szerint ezután értesítették a rendőrséget, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, a saját munkatársait és az ügyfeleket is.

Arra a kérdésünkre, hogy az Átlátszó.hu-n, a személyi jogokat sértő részeket kitakarva megjelent adatsor nem bizonyítja-e a támadás tényét, a Brokernet nem kívánt válaszolni.

A rendőrségi nyomozás még nem zárult le, és a szakértőként felkért Puskás Tivadar Közalapítvány sem tudta megállapítani, hogy történt-e támadás a cég szerverei ellen. (Az alapítvány honlapja szerint "kormányrendeletben kapott felhatalmazással működteti a Nemzeti Hálózatbiztonsági Központot, amelynek elsődleges feladata, hogy a támogatott szervezeteket széleskörűen felkészítse az internet felől érkező támadások kivédésére.") Az Átlátszó.hu csütörtökön azt írta oldalán, hogy főszerkesztőjét, Bodoky Tamást "előzetes bejelentés nélkül felkereste és hétfőre tanúként beidézte a BRFK szervezett bűnözés elleni osztálya" a Brokernetről szóló hír miatt. Az oldalra feltöltött idézés (pdf) nem említi, hogy milyen ügyben hallgatják ki Bodoky Tamást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!