Önkormányzati árfolyamrögzítést szeretne Kaposvár polgármestere

Vágólapra másolva!
Nem a törlesztés elhalasztása, inkább a lakáshiteleseknél alkalmazott árfolyamrögzítés lehet a megoldás az önkormányzatok svájcifrank-kötvényeinek problámájára Szita Károly szerint. Kaposvár polgármestere úgy véli: az önkormányzatok feladatinak átrendezése miatt három év múlva már stabilizálódhat az anyagi helyzetük.
Vágólapra másolva!

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere szerint a lakáshitelesek megsegítésére kitalált árfolyamfixálás lehetne a megoldás az önkormányzati szektorban is - írta pénteken a Somogyi Hírlap. Szita, aki a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnökeke is, ezzel a gödöllői polgármester, Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége elnökének felvetésére reagált, aki azt mondta: a kötvényállomány idén esedékes tőketörlesztését egy évvel el kellene halasztani. Szita szerint a halasztás "csupán elodázná a nehézséget: a hitelt előbb-utóbb vissza kell fizetni".

Az ősszel, a sarkalatos törvények közt várhatóan átírják az önkormányzatok feladatkörét és finanszírozását is, így várható, hogy az árfolyamrögzítéssel a hároméves türelmi idő alatt stabilizálódik a pénzügyi helyzetük, és közben a gazdaság erősödése is mutatkozik - mondta Szita, aki szerint a 2007-2008-as kötvénykibocsátásokra a fejlesztések, az uniós pályázatok önereje miatt volt szükség, illetve azért, mert korábbi kormányok ezermilliárdot vontak el a szektortól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!