A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Simor András Matolcsyval fog egyeztetni a devizahitelesekről

Vágólapra másolva!
A jegybank elnöke hétfőn közölte, személyes találkozón szeretné ismertetni a miniszterelnökkel, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet és a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. Orbán Viktor Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert küldi el a találkozóra.
Vágólapra másolva!

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke levélben kezdeményezett találkozót Orbán Viktor miniszterelnökkel annak érdekében, hogy a kormány és a jegybank közösen találjon kivitelezhető és hosszú távú stabilitást biztosító megoldást a hitelesek terheinek csökkentésére - közölte hétfőn délután a jegybank.

A jegybanki közlemény megjelenése után a Miniszterelnökség közölte, hogy Orbán Viktor Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert bízta meg azzal, hogy személyesen egyeztessen Simor András jegybankelnökkel a devizahiteleseket érintő javaslatairól.

Közös kockázatmegosztásra tesz javaslatot a jegybank

A jegybank arról is tájékoztatni kívánja a miniszterelnököt, hogy a jegybank hogyan értékeli a világgazdasági helyzetet, illetve a hazai folyamatokat meghatározó makrogazdasági tényezőket. Simor egyeztetést ajánl a pénzügyi rendszer stabilitását érintő kérdésekről is, valamint azokról az elképzelésekről, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank szakértői állítottak össze a lakossági hiteladósok és ezen belül a devizahitelesek terheinek csökkentésére. Az MNB közleménye szerint a javaslatok célja a hitelesek terheinek számottevő csökkentése, valamint olyan, a pénzügyi intézményekkel közös kockázatmegosztás kidolgozása, mely egyúttal biztosítja a pénzügyi rendszer stabilitásának hosszú távú megőrzését és a rendszerszintű kockázatok csökkentését is.

A Magyar Nemzeti Bank közleményéből kiderül, hogy a jegybank stabilitási jelentéseiben 2001 óta folyamatosan felhívta a figyelmet a devizahitelezés kockázataira, és javaslatokat tett a kockázatok kezelésének módjaira. "A jegybank számos fórumon felhívta azonban arra is a figyelmet, hogy az MNB nem rendelkezik a kockázatok kezeléséhez szükséges hatékony makroprudenciális szabályozói eszközökkel. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási Bizottság, amelynek tagjai az MNB mellett a PSZÁF és az akkori Pénzügyminisztérium voltak; 2010-től Pénzügyi Stabilitási Tanács is időről időre figyelmeztetett az árfolyamban rejlő kockázatokra, és javaslatokat tett az árfolyamkockázat szempontjából fedezetlen devizahitelezés növekedésével járó kitettségek kezelésére" - áll a közleményben, amely szerint a jegybank korábban többször felhívta a jogalkotó és a kormány figyelmét arra, hogy szabályozói eszközökkel történő beavatkozást lát szükségesnek a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok kezelésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!