Középmezőnyben a Mol a világ vezető energiacégei között

Vágólapra másolva!
A világ 250 vezető energiaágazati cégét felsoroló lista 132. helyén áll a Mol, a listát egy amerikai olajcég vezeti. A ranglista két legnagyobb vesztese a BP és a fukusimai nukleáris katasztrófában érintett japán Tepco.
Vágólapra másolva!

Az Exxon Mobil amerikai olajcég áll a világ vezető energiaipari cégeinek ranglistája élén, a második helyen ágazati társa, a Chevron, harmadik pedig az orosz gázóriás, a Gazprom. A Platts energiaágazati információs szolgálat honlapján közzétett idei listán - amelyen a világ 250 vezető energiaágazati cége szerepel - a Mol a 132. helyen áll.

A lista első tíz helyén a világ nagy nemzetközi olajcégei között a 8. helyen a China Petroleum szerepel, a 9. az orosz Rosznyefty, a 10. a Lukoil. A tíz vezető vállalat összesített nyeresége 178,9 milliárd dollár volt a vizsgált egyéves időszakban, egyötöddel több, mint 2009-ben, de kevesebb, mint a 2008-as évben elért 214 milliárd dollár. A rangsorban az első áramcég a német E.ON, amely a 13. helyet szerezte meg.

A legnagyobb vesztes a BP, amely 2009-es második helyéről idén a 118-ra csúszott vissza a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa okozta veszteségek következtében, de a fukusimai atomtragédiában érintett japán Tepco is a 131. helyre csúszott két évvel ezelőtti 54. helyéről. A lista 250 cége közül 15 orosz és 70 ázsiai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről