Közel 300 milliárdnyi áfát igényeltek vissza az EU ítélete után

Vágólapra másolva!
Az Európai Bíróság júliusi döntése után 215 milliárd forintnyi visszaigényelt áfát már ki is fizetett magyar cégeknek az adóhatóság - írja a keddi Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Tizenötezer vállalkozás 289 milliárd forintot igényelt vissza az Európai Bíróság júliusi áfaítélete alapján, ebből december végéig 215 milliárdot ki is fizetett az adóhatóság - írta a Magyar Nemzet kedden. A lap kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közölte azt is, hogy egyes cégek nem visszautalást kértek, hanem fennálló adótartozásuk mérséklését - összesen 32 milliárd forint összegben -, és voltak olyanok is, amelyek későbbi adójukba kérték beszámítani a visszajáró összeget. Ez utóbbi tétel összesen 42 milliárd forint.

A visszaigénylések kapcsán a NAV 6500 vizsgálatot indított, január közepére 5844-et zárt le, amelyekből 203-ban tárt fel visszásságot, ezzel 230 millió forint jogosulatlan kifizetését előzve meg.

Az Európai Bíróság júliusi ítéletében az európai joggal ellentétesnek mondta ki, hogy a magyarországi áfaszabályozás szerint a cégek a beszerzésük áfáját addig nem igényelhették vissza, amíg a szóban forgó ügylet ellenértékét ki nem egyenlítették. Az ítélet nyomán a cégek pénzt kérhettek vissza az államkasszától.

Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő szerint a vállalkozások által visszaigényelt összeg egy kissé meghaladja az előzetes szakmai becsléseket.
Az adószakember kitért arra is, hogy a kötelezettség jelentős teher volt a tavalyi költségvetésnek, ugyanakkor az összeg a gazdasági életben forgó pénzhez képest nem nevezhető nagynak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!