A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:50TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
21:20VívásMohamed El Sayed-Tibor Andrasfi
NyílNyíl

Nem fizetővé nyilvánította Görögországot az S&P

Vágólapra másolva!
A hitelminősítő szerint az, hogy a második görög mentőcsomag tartalmazza a magánszektor részvételét is a mentésben, nem más, mint a csőd felé tett lépés. A múlt héten egy másik hitelminősítő, a Fitch két fokozottal rontott a görög besoroláson, ami alatt már csak a csőd van.
Vágólapra másolva!

Szelektív nem törlesztővé nyilvánította hétfőn Görögországot a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a görög kormány az adósságátrendezés során egyes államkötvény-sorozatokra visszamenőleges hatállyal kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni - jelentette a Reuters hírügynökség. A záradék azt jelenti, hogy a szuverén görög adósságot tartó magánbefektetők meghatározott hányada megállapodhat a görög kormánnyal a hitelfeltételek módosításáról, és ez a döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Standard & Poor's hétfőn késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy ez a visszamenőleges hatályú görög kormányintézkedés nyomán a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásokat az eddigi "CC", illetve "C" szintről "SD"-re - selective default, vagyis szelektív nem törlesztő kategóriába - süllyesztette.

A szelektív nem fizetői osztályzat a hitelminősítői módszertan szerint azt az állapotot jelzi, hogy egy adós hátralékba került egyes törlesztési kötelezettségeivel, miközben más fizetési kötelezettségeinek időben eleget tesz.

A Fitch a múlt héten két fokozattal rontotta le az uniós segítségre szoruló ország minősítését. A görög minősítés ezzel az eddigi CCC helyett C-re változott, ami a brit intézetnél már csak egy kategória van a jelenlegi görög fokozat alatt: a csőd.

Az uniós pénzügyminiszterek a múlt héten tizenkét órás tárgyalás után állapodtak meg az újabb görög mentőcsomagról Brüsszelben. Görögország így 130 milliárd eurós hitelcsomagot kap, 2020-ig pedig 121 százalékra akarják leszorítani a görög államadósságot.

A mentőcsomag tartalmazza a magánszektor részvételét is a görög mentésben, amely a gyakorlatban a görögök állampapírok magánvásárlóit vette rá arra, hogy a hitelek 53,5 százalékát írják le veszteségként, hogy legalább a maradékot megkaphassák. Ez a hitelminősítőknél nem jelent mást, mint hogy az adott ország csődbe ment.

A német parlament hétfőn megszavazta ugyan a görög mentőcsomagot, de ehhez az ellenzék támogatására is szükség volt, és ez újabb csapás Angela Merkel kancellárnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!