A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNFucsovics Márton
15:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNPupp Réka
18:00CselgáncsReka Pupp-Amandine Buchard
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
19:55TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
NyílNyíl

Válogatós befektetők vitték a magyar adósságot

Vágólapra másolva!
Elkapkodták a két héttel ezelőtti szinthez képes csábítóbb befektetést kínáló ötéves papírokat, de nem volt nagy az érdeklődés a három- és a tizenöt éves lejáratú kötvények iránt. A rövidebb papírok hozamszintje érdemben növekedett, ami kedvezőtlen hír az adósságot leszorítani akaró állam számára.
Vágólapra másolva!

Válogatós volt a piac a csütörtöki kötvénykibocsátásnál. A háromféle állampapír közül volt, amelyet többszörös túljegyzés mellett elkapkodtak, volt, amelyből viszont kevesebbet tudott csak eladni az Államadósság-kezelő Központ, mint amennyit eredetileg szeretett volna. A ritkábban piacra dobott tizenöt éves papír hozama csökkent az előző kibocsátáshoz képest, de a rövidebb lejáratú papírok átlaghozama emelkedett.

Csütörtökön három-, öt- és tizenöt éves államkötvényeket bocsátott ki az ÁKK. A hároméves papírokból 20 milliárd forintnyit akart értékesíteni a központ, de csak minimális mértékben jegyezték túl, 20,55 milliárd értékben érkezett ajánlat, ezért csak 17 milliárdot adott el végül az ÁKK. Annál kelendőbb volt az ötéves papír, amelyből 12 milliárdot tervezett eladni az ÁKK, de 41,6 milliárd értékben jött ajánlat, ezért inkább többet, 18 milliárdot adtak el a tervezettnél. A 10 milliárd értékben meghirdetett tizenöt éves kötvényre 15 milliárdnyi ajánlat jött.

A hároméves állampapírok hozama emelkedett a legutóbbi kibocsátáshoz képest. A február 9-i átlaghozam 8,22 százalék volt, akkor ugyanakkora mennyiségre jóval több ajánlat érkezett, most a csökkenő érdeklődés mellett 8,4 százalékra emelkedett az átlagos hozam.

Az ötéves papírok esetében is jócskán emelkedett a hozamszint. Február 9-én 15 milliárdot hirdetett meg az ÁKK, de kevesebb ajánlat érkezett be ennél, ezért csak 10 milliárdot fogadott el az adósságkezelő. Most csütörtökön azonban közel 3,5-szeres volt a túljegyzés, amiben szerepe lehetett annak, hogy az ÁKK magasabb hozamajánlatokat fogadott el, így az átlagos hozamszint 8,3-ről 8,6 százalékra emelkedett két hét alatt.

Tizenöt éves állampapírt legutóbb tavaly december 21-én adott el az ÁKK, amikor fokozódott a piaci nyomás az IMF-tárgyalásokat halogató Magyarországon. Akkor 8 milliárd forinttal próbálkozott az ÁKK, de az érdeklődés nem érte el ezt a szintet sem, ezért csak 4,5 milliárdot adtak el 8,9 százalékos átlaghozam mellett. Ahhoz képest a mostani 8,7 százalékos hozamszint alacsonyabb.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!