Vágólapra másolva!
A Nokia-gyár termeléscsökkentése is hozzájárulhatott ahhoz, hogy csökkent a külkereskedelmi forgalom. Forintban számolva ugyan nőtt a forgalom, de csak az árfolyamhatások miatt.
Vágólapra másolva!

Előzetes adatok szerint áprilisban az export 3,9, az import 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, így 29 millióval euróval kisebb, 396 millió eurós exporttöbblet alakult ki - jelentette pénteken a KSH. Forintban számolva többlete volt a külkereskedelemnek, de csak az árfolyamhatások miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint az adat nagyjából megfelel a várakozásoknak. Az export csökkenése szerinte az ipari termelés visszaesését tükrözi, amelyben a Nokia-gyár termelésének visszaesése is szerepet játszik.

Az év első négy hónapja alatt ezzel 1,5 százalékkal csökkent az export, míg az import változatlan szinten maradt. A külkereskedelmi termékforgalom 2,142 milliárd euró többletet mutatott, 411 millióval kisebbet, mint egy évvel ezelőtt.

Az euróban számolt export harmadik hónapja marad el az egy évvel korábbitól, az import is második hónapja csökken, amire 2009 vége óta nem volt példa. Az áprilisi kivitel értéke 6,106 milliárd, a behozatalé 5,709 milliárd eurót tett ki.

Forintban az export és az import egyformán 6,3 százalékos növekedést mutatott tavaly áprilissal összevetve, miután a forint az euróhoz mérve 11,4, a dollárhoz képest 22,4 százalékkal gyengült egy év alatt. Forintban a külkereskedelmi mérleg április egyenlege 118 milliárd forint aktívumot mutatott, ami 7 milliárd forintos javulás az előző év azonos hónapjához képest.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!