A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Matolcsy nyaralni megy, amikor az IMF jön

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a hajdúszoboszlói Béke Hotel előtt
Vágólapra másolva!
A jövő héten újraindulnak a két éve megszakadt egyeztetések az IMF-fel és az Európai Bizottsággal, de Matolcsy György nélkül, mert a nemzetgazdasági miniszter épp akkor tölti szabadságát.
Vágólapra másolva!

Szabadságra megy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter épp akkor, amikor elindulnak a hivatalos tárgyalások az IMF-fel és az Európai Bizottsággal - tudta meg az [origo] több kormányzati forrástól. Szerdán délután megkérdeztük az NGM-et és a kormányszóvivői irodát arról, hogy mikor tölti nyári szabadságát Matolcsy, csütörtök délig egyik helyről sem válaszoltak a kérdésünkre. (Cikkunk megjelenése után az NGM megerősítette, hogy Matolcsy György július 16. és 25. között lesz szabadságon.)

Úgy tudjuk nem hivatalos forrásból, hogy a magyar gazdaságpolitika első embere július 16-25. között lesz szabadságon. Az IMF és a bizottság tárgyalódelegációja épp 16-án, hétfőn érkezik Budapestre, és a menetrend szerint 17-én kezdődne az első megbeszélés a magyar féllel. A tárgyalás 25-én zárulna le, ahogyan erről az IMF itt tartózkodó képviselője a múlt héten nyilatkozott.

Matolcsy ugyan nincs benne a magyar tárgyalódelegációban (a háromfős testületet Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter vezeti, tag még Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Pleschinger Gyula, az NGM államtitkára), de a Valutaalap és a bizottság ilyen hosszú tárgyalásokon nem csak a tárgyalódelegációval szokott egyeztetni.

A szokás az, és vélhetően most is így lesz, hogy felkeresnek sok intézményt, így külön elmennek a nemzetgazdasági minisztériumba és szakértői szinten átrágják a makrogazdasági helyzetet, kivesézik a költségvetést, ellátogatnak a jegybankba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez, találkoznak kereskedelmi banki szakértőkkel is. A nemzetgazdasági miniszterrel és a kormányfővel is le szoktak ülni a tárgyalóasztalhoz, aligha alakulna ez másképp most. Különösen úgy, hogy szinte napra pontosan két éve szakadtak meg az akkori tárgyalások a három oldal között, és nyolc hónapot vett igénybe csak az, hogy a tavaly novemberi felkéréstől eljusson a folyamat odáig, hogy az egyeztetések újrainduljanak.

Arról nincs információnk, hogy Orbán Viktor találkozik-e az Atanasziosz Arvanitisz és a Barbara Kauffmann vezette küldöttségekkel. A kormányfő egy minapi interjúban elmondta, hogy lemerült, és két hét szabadságra megy. A kormányszóvivői iroda kérdésünkre csak annyit válaszolt, hogy "Orbán Viktor miniszterelnök végzi a munkáját", és a nyári pihenésével kapcsolatban akkor fognak tájékoztatást adni, amikor a kormányfő elmegy szabadságra.

Matolcsy nem ápol túl jó kapcsolatot az IMF-fel. A két évvel ezelőtti szakításkor, az utolsó tárgyaláson ő is - és Orbán is - ott volt. Az IMF-hez és a bizottsághoz való visszakéredzkedést az ő közleménye tartalmazta, de előtte pár nappal a parlamentben még kritizálta a Valutaalapot. Azóta többször is érvelt a gyors IMF-tárgyalások ellen, a mai, a Heti Válaszban írt jegyzetében pedig újra szabadságharcról, küzdelemről értekezik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!