Eltűnt a magyar tojótyúkok tizede

Vágólapra másolva!
Miközben a szarvasmarhák száma nőtt a mezőgazdaságban, a sertéseké csökkent. A tojótyúkokból fél év alatt 1,5 millióval, több mint tíz százalékkal lett kevesebb.
Vágólapra másolva!

A főbb állatfajok közül az elmúlt félév során a szarvasmarhák és a juhok száma emelkedett, a sertéseké csökkent - derül ki a KSH friss jelentéséből.

Június 1-jén 733 ezer volt szarvasmarha volt Magyarországon, ez az egy évvel korábbihoz képest 41 ezres, a december végi állapothoz képest 39 ezres növekedést jelent. Tízéves távlatban azonban 6 százalékkal (46 ezerrel) csökkent a szarvasmarhák száma. A sertések száma az elmúlt hat hónap alatt 4 százalékkal, 2011 júniusához képest 7 százalékkal, 3 millió alá csökkent június elejére. A sertések száma az elmúlt tíz évben 3 és 5,3 millió között változott; 2008 decembere óta 3,5 millió alatt van.

A tyúkok száma júniusban 35 millió volt, ez 3,3 millióval marad el az egy évvel korábbitól, azonban tavaly december végéhez viszonyítva számuk 6 százalékkal, 1,8 millióval nőtt. A 10,3 milliós tojóállomány az egy évvel korábbitól 500 ezerrel, azaz 5 százalékkal marad el, a hat hónappal ezelőttinél pedig 1,5 millióval - 12 százalékkal - alacsonyabb. A tojótyúkok számának csökkenése feltehetően összefüggésben van azzal, hogy január óta csak az uniós előírásoknak megfelelő, a korábbinál nagyobb ketrecben tartott tyúkoktól származó tojást lehet forgalmazni, sok termelő pedig nem cserélte le a ketreceit. Emiatt tavasszal jelentősen emelkedett a tojás ára, éves összevetésben még mindig jóval magasabbak a tojásárak. (A ketrecmizériáról és a tojásárakról itt olvashat bővebben.)

A ludak száma éves összevetésben 6 százalékkal (225 ezerrel), 3,3 millióra csökkent, a kacsák száma egy év alatt 15 százalékkal (774 ezerrel), 4,5 millióra mérséklődött, a pulykaállomány pedig 2 százalékkal (72 ezerrel), 3 millióra csökkent. A ló-, illetve a kancaállomány egy év alatt nem változott, előbbi 77 ezer, utóbbi 41 ezer volt. A június elején mért 88 ezres kecskeállomány 3 százalékkal (3 ezerrel) marad el az egy évvel korábbitól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!