A felhők felé tart az Oracle

Vágólapra másolva!
Egynegyedével zuhant éves összevetésben az Oracle hardverértékesítése, ahogy a nagyvállalati ügyfelek egyre nagyobb arányban mozdulnak el a saját géppark helyett az online szolgáltatások felé. Az árbevétel bővülése továbbra is hajszálnyival elmaradhat a piaci várakozásoktól, de a társaság egyre erőteljesebb hangsúlyt fektet a számítási felhő kiszolgálására, ami a jövőbeli növekedés legfontosabb motorja lehet.
Vágólapra másolva!

A hardver fogja vissza a céget

Az egy részvényre jutó profit terén az elemzői várakozásokkal megegyező 53 centes eredményt tett közzé tegnap az Oracle (Nasdaq), az augusztus végén zárult negyedévben ugyanakkor a társaság árbevétele a várt 8,42 milliárd dollár helyett csupán 8,18 milliárd dollárt lett. A szoftver- és hardvergyártó bevételei így éves összevetésben 2 százalékkal zsugorodtak.

A visszaesés legfőbb oka a hardverüzletág rendkívül gyenge teljesítménye volt, a hardverértékesítések 24 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, így az üzletág teljes bevétele a támogatási szolgáltatásokkal együtt is közel egyötödével volt kevesebb a 2011 harmadik negyedéves eredményhez képest. Az üzletág a cég bevételének mintegy 16 százalékát adta.

A gyenge bevételi dinamika hatását szigorú költségkontrollal tompította a cég, a működési költségek összességében 7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, a legnagyobb lefaragást ráadásul éppen a gyengén muzsikáló hardverszegmensben érte el a cég, ahol nagyjából egyötödével sikerült visszafogni a közvetett költségeket.

A hardvereladások visszaesése is jól jelzi, hogy a nagyvállalati szegmensben egyre erősebb az eltolódás a felhő alapú megoldások felé, amelyek keretében a vállalatok lényegében online szolgáltatásként vehetnek igénybe olyan szoftvereket, amelyeket korábban licencek alapján saját számítógépeikre telepítettek ("software as a service", SaaS).

Ennek köszönhető, hogy az Oracle által idén 1,5, illetve 1,9 milliárd dollárért akvirált RightNow Technologies és a Taleo Corp. jól teljesített (a két cég internetes szolgáltatásként kínál ügyfélszolgálati és humánerőforrás-megoldásokat), míg a 2010-ben 7,4 milliárd dollárért felvásárolt Sun Microsystems által gyártott hardverek értékesítése továbbra is vergődik.

A felhő viszi a szoftver üzletágat

A domináns, mintegy 70 százalékos súlyt képviselő szoftvereladások 4 százalékkal bővültek egy év alatt, ezen belül pedig a számítási felhőre alapuló szolgáltatásokat is tartalmazó új szoftverlicencek értékesítése 5 százalékkal, 1,6 milliárd dollárra nőtt. A piac számára ez a cég működésének egyik legfontosabb mércéje, hiszen a trendek alapján a felhőalapú szegmens súlya tovább nő a bevételek között.

Az aktuális negyedévre vonatkozó prognózisból hasonló folyamatok rajzolódnak ki, mint amit az előző negyedévben láttunk. A menedzsment szerint az árbevétel 0-4 százalékkal bővülhet, míg az egy részvényre jutó profit a menedzsment szerint valahol 59 és 63 cent között alakulhat. Az elemzői konszenzus 5 százalékos árbevétel-növekedést és a vállalat prognózisának középértékét jelentő 61 centes EPS-t valószínűsített.

Az Oracle a jövő hétvégén kezdődő OpenWorld konferenciáján mutatja be az előttünk álló hónapokban piacra érkező termékeit, köztük az Oracle 12c nevű, piacvezető adatbáziskezelő szoftver új verzióját, amely lehetővé teszi a felhőalapú szolgáltatások adatbázis-igényeinek kiszolgálását is. A lépés szépen illeszkedik az Oracle stratégiaváltásába, a cég Oracle Cloud név alatt egyre erőteljesebb hangsúlyt helyez az internetes szolgáltatások fejlesztőinek kiszolgálására is.

Elsőre gyenge, másodikra nem is rossz

A napon belüli 1,6 százalékos lecsorgás után a gyorsjelentésre a részvény először hirtelen eséssel reagált a zárás utáni kereskedésben, a 32,26 dolláros záróárról 31,55 centre esett, de később visszatért a kiindulópontra, sőt, 0,25 százalékkal magasabban tért nyugovóra.

A befektetők először valószínűleg a gyenge árbevételt és a zuhanó hardverértékesítést nézték, erre reagált a piac. Az egyre erősebb fókusz a számítási felhőn viszont kedvezőbb színben tünteti fel a cég előtt álló növekedési lehetőségeket, emiatt tűnhetett el az esés, miután a befektetők alaposabban átrágták magukat a számokon.

Az eset meglehetősen hasonlít egyébként az Adobe tegnapi produkciójára. A szoftvergyártó szerda esti gyorsjelentésére a zárás utáni kereskedésben 6 százalék feletti esést produkált, miután az árbevétel bővülése elmaradt a befektetői várakozásoktól. A tegnapi nyitásra ugyanakkor a mínusz eltűnt, sőt, pozitív nyitás után kilőtt a részvény, és 4,3 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot, miután a befektetők felismerték, hogy a felszínen gyenge dinamika mögött kedvező folyamatok húzódnak meg, és a tervezettnél lényegesen több felhasználó választja a felhőalapú szolgáltatásokat is magába foglaló előfizetéses modellt a hagyományos szoftverlicenc helyett.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!