A rejtőzködő szexóriás

livejasmin.com, internetes pornó, Gattyán György, NAV, Docler Holding
Vágólapra másolva!
Hitelből indult, nem is akart nemzetközi céggé válni, mégis a világ leglátogatottabb szexoldala kötődik nevéhez, és van olyan terület, ahol olyan óriásokkal verseng, mint a Facebook vagy a Google. A Docler rejtőzködő magyar multi, székházát a legszigorúbban őrzik. Egy korábbi munkatárs szerint a cég hatalmas koponyákat gyűjtött össze, akiket bizarr hangulatú tréningeken készítenek fel a munkára.
Vágólapra másolva!

Webkamerás szexoldalt üzemeltető garázscégként indult, hatalmas cégbirodalmat épített, és valódi magyar multivá nőtte ki magát a Docler cégcsoport, amelyhez szerdán száz adóellenőr vonult ki. A holdinghoz köthető a világ egyik leglátogatottabb erotikus oldala, a Livejasmin.com. A cég esti közleménye szerint kiemelt adózónak számítanak, ezért rendszeres, hogy adóellenőrzést tartanak náluk, de az elmúlt években semmit sem találtak.

"Magyarországon kevés helyen lehet akkora rálátása az embernek az informatikára, mint a Doclernél" - mondta az [origo]-nak név nélkül egy korábban ott dolgozó fejlesztő, aki szerint a Docler a "legnagyobb koponyákat" gyűjtötte össze. Szerinte kevés cég van a világon, amely rendelkezik azzal a technológiával, hogy ha például az Egyesült Államokból éri el valaki a szolgáltatásukat, azt nem a magyar, hanem a hozzájuk közelebb eső szerverről szolgálják ki.

A legnagyobbak elé sodródtak

A cég korábbi munkatársa szerint a világszinten is jelentős cég ezzel a Google, a Facebook vagy a YouTube mellé nőtt fel. Első hallásra ez egy kicsit túlzónak tűnik, de az tény, hogy az Alexa.com internetes adatforgalom-mérő a világ 58. leglátogatottabbjaként mutatta be a Livejasmin.com magyar fejlesztésű erotikus oldalt, amellyel olyan oldalak elé került, mint a CNN amerikai hírportál, a svéd megosztó Piratebay, vagy a német Spiegel online. A felnőtt tartalmak között pedig az első helyen áll.

A Digibiz.hu-nak tavaly azt nyilatkozta Gattyán György Zoltán, a cégbirodalom feje, hogy a kezdetekkor finanszírozási gondokkal küszködtek, és befektetők híján kölcsönökből tudták kifizetni a programozókat és a számlákat. Eredetileg nem is gondolkodtak nemzetközi piacban, de aztán sodorta őket az ár. Ma már a látogatók 27 százaléka az Egyesült Államokból, több mint 28 százaléka Olaszországból, Németországból, Nagy-Britanniából, Franciaországból és Spanyolországból jön az Alexa.com szerint.

Busásan kereshet, akit kukkolnak

Az oldalon lányok, fiúk, párok, melegek, transzvesztiták webkamera előtt teljesítik az őket néző fizető kukkolók kívánságait - már ha bevállalják. A honlapon krediteket lehet vásárolni, egy kredit egy euróba kerül, azután percenként von le a kamera előtt szereplőtől függő mennyiségű kreditet a rendszer. A szereplők előre megadott szolgáltatásokat nyújtanak, és nem feltétlenül csak szexuális tartalmúakat, valakivel például csak beszélgetni lehet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A Livejasmin.com oldala - aki fizet, nézheti a webkamerák előtt pózoló lányokat

"Előadó" bárki lehet, és ezért pénzt is kap. Nem is keveset, ha bevállalós, és a műsora tetszik a fizető vendégeknek. A Livejasmin.com csütörtöki kimutatása szerint az elmúlt 30 napban legjobban kereső modell (Litt***) 6,2 millió forintot kapott. A korábbi webfejlesztő munkatárs szerint a webkamerás előadásnak bárki nekivághat, de minimális elvárás azért van. Például egyszer azért kellett kidobni egy előadót, mert miközben ő teljesítette a kívánságokat, az élő adásban egy nagymama fazékkal a kezében sétált át a háttérben.

A Livejasmin honlapja szerint a cég a portugál bejegyzésű Lalib társaságé, de a Figyelő 2009-ben azt írta, hogy a szálak a Doclerhez vezetnek, amely honlapján a Lalibot csak referenciaként, és nem saját cégként jelöli meg. A Napi Gazdaság leggazdagabb magyarokat listázó 2012-es kiadványa szerint pedig a Livejasmin a Docler zászlóshajója. A kiadvány szerint Gattyán György Zoltán, a holding vezetője és legfőbb tulajdonosa az ötödik helyen szerepelt 98 milliárd forintra becsült vagyonával (a tavalyi rangsorban 33 milliárddal a tizenötödik helyen állt). A 65 milliárd forintra becsült vagyonnövekedést is aligha indokolja egyedül a Docler Holding eredménye.(A cégcsoport három legnagyobb cége tavaly a Webmindlicenses 13 milliárdos, a Doclerweb 723 milliós, és a DuoDecad 428 milliós nyereséggel)

Kellenek az őrök a ház elé

A Docler befektetési cége (Docler Investments) honlapján elérhető egy interjú, amelyben az ügyvezető igazgató, Makra Zsolt azt mondta, hogy a cég "a világ egyik legnézettebb streaming oldalának (a Livejasminnek) is fejlesztője és hostingszolgáltatója." Korábbi fejlesztőjük rejtőzködő multiként festette le a Doclert. Ennek szerinte az a fő oka, hogy akármit mond, a társaság csak a pornós cég marad - ezért inkább nagyon ritkán mondd bármit is.

A rejtőzködő benyomást erősíti a cég erősen őrzött modern irodaháza is a budapesti Kincsem park mellett. A volt dolgozó szerint ezt nem kell túlmagyarázni, a cégcsoport saját online fizetési rendszert is kifejlesztett (Escalion), ezt pedig csak úgy fogadják el a kártyakibocsátó társaságok (például a Visa vagy a Mastercard), ha megfelelnek az úgynevezett PCI DSS-szabványnak. Ehhez hozzá tartozik az épület biztonságának garantálása, amelyet évente auditálnak. A korábbi dolgozó szerint a svájci auditorok úgy is tesztelik a céget, hogy megpróbálnak minél messzebb bejutni az épületbe. "Ha akadály nélkül továbbjutnak az előtéren, máris elmarasztalják a céget" - mondta.

Elvont csapatépítések

A céget korábban szektás hangulat lengte körül, de a volt dolgozó szerint a kép onnan jött csupán, hogy a tulajdonosok mániája a csapatépítő tréning, amelyeken a dolgozók időnként részt vesznek. Azt mondta, ezek tényleg "fura hangulatú, elvont" tréningek, amelyeken szerepjátékokat is játszanak, de nem tartotta durvának ezeket.

A Docler igyekszik maga is befolyásolni a róla kialakult képet, és jelentős összegeket költ szponzorációra, támogatásra. A Hetek augusztusi cikke szerint az elmúlt időszakban 1,2 milliárd forintot adományozott a kultúra, a sport vagy a tudomány támogatására. A cég támogatja többek közt a dunaújvárosi hokicsapatot, a Prima Primissima díj junior kategóriáját, a Nemzeti és a Madách Színházat, a véradást, Klein Dávid hegymászó expedícióját, vagy épp számítógépet ad rászoruló alapítványoknak. Igaz, van olyan szervezet, amely miután megtudta, honnan jött az adomány, visszautasította. A Hetek szerint a váci egyházmegye a Migazzi Alapítványnak utalt pénzt nem kérte a cégtől.

A cégcsoport

A Docler cégcsoporthoz tartozik a Digital Reality számítógépes játékfejlesztő, amely a 2000-es évek elejének egyik népszerű játékát, az Imperium Galacticát írta. A Dotroll domainregisztráló, a Netlock üzleti hitelesítő, az il Bacio Andrássy úti luxusingatlan egyaránt a cégcsoport részét képezi, befektetési cégükön keresztül pedig innovatív vállalkozásokba is bevásárolják magukat, mint az Androidra szánt alkalmazásboltot, az Appshopot fejlesztő Android Hungary. A cég egy Brozie nevű közösségi oldalt is fejleszt, amely az ígéretek szerint az internetezőket "közelebb hozza egymáshoz, mint valaha", de részleteket nem árulnak el a projektből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről