Zuhan a Raiffeisen a gyorsjelentés után

f.w.raiffeisen
Vágólapra másolva!
Ma reggel tette közzé második negyedéves gyorsjelentését a Raiffeisen Bank. A nettó profit 54 százalékkal csökkent éves szinten, de 5 százalékkal meghaladta a Reuters által megkérdezett elemzők várakozását, ugyanakkor a Bloomberg konszenzust nem sikerült túlszárnyalnia. Az eredményzsugorodás alapvetően három dolognak tudható be: a nettó kamatbevételek csökkenésnek, a céltartalék-képzés jelentős mértékű növekedésének, és a magasabb effektív adókulcsnak. Némileg ellensúlyozni tudta a gyorsjelentés gyenge számait a konszneznusnál jobb kereskedési eredmény.
Vágólapra másolva!

Szinte minden sorról elmondható, hogy a romlásban nagy szerepe volt a magyarországi Raiffeisen eredményének, amit elsősorban az orosz piacon látható kedvező folyamatok tompítottak.

A kamatbevételek mellett a díjbevételek is csökkentek kis mértékben, azonban a kereskedési eredmény gyakorlatilag változatlanra sikerült ebben a negyedévben is. Az elemzői konszenzust (Reuters) ennek az utóbbi sornak köszönhetően múlta felül a nettó eredmény.

Az adminisztratív költségeket sikerült kontrol alatt tartani, azok mértéke nagyjából megegyezik a tavalyi év azonos időszakában elszámoltakkal. Az alacsonyabb bevételek miatt azonban így is 59,2 százalékra szaladt fel a költség/bevétel mutató. A költségeket elsősorban Magyarországon és Romániában tudták csökkenteni az elbocsátások révén, viszont Oroszországban és Ukrajnában a fizetésemelések miatt nőttek a munkabér jellegű kiadások.

A nem-teljesítő hitelek aránya a legtöbb országban nőtt, így különösen Ukrajnában és idehaza. Lengyelországban a Polbank konszolidálása okozott emelkedést ebben a mutatóban. A magyarországi leányvállalat hitelportfoliójának 28,4 százaléka tartozik már a nem-teljesítő kategóriába, azonban fontos azt is látni, hogy ez részben annak a következménye, hogy a jól teljesítő hitelek egy jelentős részét végtörlesztette a lakosság, így a nem-teljesítő ügyfelek aránya megnőtt a teljes portfolión belül.

A problémás hitelekre képzett céltartalékok azonban nem követték teljes mértékben a fent taglalt mutató növekedését. Bár 25 százalékkal több céltartalékot képeztek idén a második negyedévben, mint tavaly, a fedezettség 59,9 százalékról 56,3 százalékra csökkent. Oroszország a céltartalék-képzés terén is üdítő kivételt nyújt, mivel a magasabb hitelfedezeti arányoknak és az előtörlesztéseknek köszönhetően itt céltartalék-felszabadításra volt lehetősége a bankcsoportnak.

A második negyedéves effektív adókulcs 34 százalékra nőtt szemben a tavalyi 16 százalékkal, amikor bizonyos adómentességi lehetőségeket ki tudott használni a Raiffeisen.

A jövőre tekintve a hitelportfolió romlásának folytatódására számít a bank vezetése, így a céltartalékolás üteme is fokozódhat. Az árbevételek terén pedig a cseh megszorítások és a magyarországi szokatlan gazdaságpolitika miatt nem várnak jelentős bővülést.

A befektetők negatívan értékelték a gyorsjelentést, egész nap eladói nyomás alatt van a részvény, jelenleg nagyjából 5,5 százalékos mínuszban kereskednek a papírral.

grafikon




Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!