A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Megenyhül Orbán, ha Merkel rápirít

Orbán Viktor és Angela Merkel találkozója egy 2011 májusi konferencián Berlinben
Vágólapra másolva!
Egyre bizonytalanabbnak tűnik az IMF-tárgyalások folytatása. A valutaalap azt várja a kormánytól, hogy írja át a jövő évi költségvetés tervezetét, Orbánék azonban a jelek szerint hajthatatlanok. Információink szerint a miniszterelnök a jövő hétig biztos makacsul kitart. Akkor találkozik Angela Merkel német kancellárral. Ha Merkel kemény lesz, Orbán engedni fog.
Vágólapra másolva!

A kormány egyelőre nem halasztja el a 2013-as költségvetés zárószavazását, és nem is változtat a költségvetési tervezetben az IMF-nek és az Európai Bizottságnak nem tetsző részeken - az [origo] kormányzati forrásai szerint ezt a stratégiát követi Orbán Viktor miniszterelnök, bár azt nem zárták ki, hogy a kormányfő a jövő héten meggondolja magát. Sok múlik azon, hogy Angela Merkel német kancellár milyen álláspontot képvisel, amikor szerdán találkozik Orbánnal. Ha Merkel hajthatatlan lesz, akkor még egyértelműbb lehet Orbán számára, hogy valamit engednie kell ahhoz, hogy maradjon esélye az IMF-fel és a bizottsággal való megegyezésre.

A 300 milliárdos probléma

Az IMF-nek és az Európai Bizottságnak számos problémája van a parlament előtt lévő 2013-as költségvetéssel. Az egyik fő kifogás, hogy van egy 500-600 milliárdos lyuk a büdzsében, így megközelítőleg dupla akkora lenne a hiány, mint amekkorát a kormány tervez. Ennek fő oka, hogy a 300 milliárdos adókiengedést jelentő munkahelyvédelmi akciótervnek egyelőre nincs meg a fedezete. A másik fő problémájuk a jegybank megadóztatása. Mind az a két szervezet közös, júliusi leveléből, mind a bizottság egyik legfrissebb anyagából kiderül, a jegybankadó azonnali visszavonását kérik Orbántól.

A tárgyalások így megfeneklettek, a jegybankadó eltörlése nélkül pedig aligha folytatódhatnak. A kormány korábban még arra számított, hogy szeptemberben visszajön a tárgyalódelegáció Budapestre, Varga Mihály, IMF-ügyi miniszter a minap már októbert említett, az IMF tisztségviselője csütörtökön azonban azt mondta, hogy még nincs kitűzve időpont. A két szervezet attól tette függővé a folytatást, hogy a kormány megnyugtató választ adjon a július végén írt levelükre, amelyben észrevételeket tettek, és elmondták kifogásaikat.

Nincs csúszás, marad a jegybankadó

A kormány azzal is jelezhetné nyitottságát, hogy a 2013-as költségvetést legalább közelíti a nemzetközi szervezetek által kívánatoshoz. Ilyenről azonban pillanatnyilag nem beszélhetünk, annak ellenére sem, hogy a csúszásnak volt jele. A múlt héten Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője elképzelhetőnek tartotta, hogy későbbre tolják a végszavazást. Jövő hétfőn a költségvetés második körös, a hiányhoz, a fő kiadási és bevételi számokhoz nem nyúló módosítóiról szavaznak a képviselők, rá egy hétre, szeptember 24-én pedig megejtik a zárószavazást is. Információnk szerint a jegybankadóhoz sem nyúl a kormány, noha Matolcsy György a héten már kilátásba helyezte annak visszavonását.

Ennek a forgatókönyvnek az érvényességét jelzi az is, hogy a parlament házbizottságának csütörtöki ülésén is szóba került a költségvetés, de ott sem változtattak a menetrenden. Ha a szerdai Orbán-Merkel találkozó után sem lesz fordulat a költségvetés ügyében, és változatlan formában fogadják el, a kormány és a nemzetközi szervezetek közötti frontvonalak várhatóan megmerevednek. A tárgyalás azonban nem lehetetlenülne el végleg, a kabinet bármikor megteheti, hogy módosít a költségvetésen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!