IMF: Nem kell több megszorítás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az IMF nem kér további megszorító intézkedéseket Magyarországtól, ám kiegyensúlyozottabb rendelkezéseket látna szívesen.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vár el újabb megszorító lépéseket a magyar kormánytól - közölte szerdán a Bloomberg hírügynökséggel Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviselője.

Azt azonban hozzátette, a szervezet szerint a kiigazítást kiegyensúlyozottabb, a gazdasági növekedést támogató lépésekkel is meg lehet oldani.

Még nincs időpont

Ivaschenko a Bloombergnek azt is elmondta, hogy Magyarország készenléti hitelkeretet kaphat az IMF-től, de ezt elővigyázatossági hitelkeretként is kezelheti. Az IMF képviselője szerdán este pedig azt mondta, továbbra sincs időpont a Magyarországgal folytatott egyeztetések folytatására. Egyúttal megerősítette, hogy megküldték válaszukat a magyar kormány legutóbbi levelére. Elmondta azt is, hogy a tárgyalások menetrendje még nincs meghatározva, de az IMF éves összejövetelén Tokióban lesz egy rövid találkozó a valutaalap vezetése és a magyar delegáció között.

Varga Mihály, az IMF-tárgyalásokért felelős miniszter a csütörtöki Heti Válaszban megjelent interjújában azt közölte, reméli, hogy a tokiói megbeszélések után érdemben is felgyorsulhatnak a pénzügyi védőhálóról szóló tárgyalások. A miniszter közölte, hogy a hét elején már találkozott Barbara Kauffmann-nal, az Európai Bizottság küldöttségvezetőjével is, aki az ország ellen korábban indított túlzottdeficit-eljárás miatt érkezett Magyarországra. A miniszter kitért arra, hogy az Orbán-kormánynak október 5-ig be kell mutatnia, milyen intézkedéseket tervez az államháztartási hiány három százalék alatt tartására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!