Bankok a pácban

Vágólapra másolva!
Két hatalmas méretű bank, a német Deutsche Bank AG (Xetra) és a svájci UBS AG (SIX Swiss) is nyilvánosságra hozta gyorsjelentését. A németeknél jól gurul a szekér, a svájci versenytárs azonban veszteséget termelt. Mindkét cég leépítéseket tervez a jövőre nézve, hogy javítsák versenyképességüket.
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb bankja, a Deutsche Bank AG (Xetra) és Svájc első számú bankja, a UBS AG (SIX Swiss) is közzé tette harmadik negyedéves gyorsjelentését. A mindkét bank pozitív meglepetést okozott a befektetőknek, a kilátások azonban nem túl rózsásak.

A Deutsche Bank nettó profitja 3 százalékkal nőt, 747 millió euróra rúgott, ami lényegesen meghaladta a Bloomberg által összegyűjtött hét elemző 563,9 millió eurós átlagos becslését. Bevételi oldalon is szépen teljesített a cég, 8,7 milliárd eurós árbevétele 19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A befektetési banki üzletág kötvénykereskedésből származó bevétele 67 százalékkal emelkedett (2,5 milliárd euró lett), míg az elemzők csak 2 milliárd eurót vártak. A részvényekkel való kereskedés is több bevételt hozott a konyhára, mint a tavalyi (642 millió euró). A Deutsche Bank Európa legnagyobb kötvénykereskedővé nőtte ki magát.

Deutsche Bank AG (Xetra)

Gondok az Alpokban

A UBS ettől eltérően 2,17 milliárd frankos (2,6 milliárd eurós) veszteséget könyvelhetett el a harmadik negyedévre, ellentétben az előző év 1,02 milliárd frankos azonos időszaki nyereséggel. Mindehhez nagyban hozzájárult az a 3,1 milliárd frankos (3,72 milliárd euró) egyszeri költségleírás, amit a befektetési banki üzletágban hozott össze a társaság. Az egyszeri összegektől tisztított EPS szinjén viszont pozitív meglepetést hozott a negyedév (várt: 0,29 euró; valós: 0,40 euró).

A svájciaknál a kötvénykereskedési üzletág nem megy olyan jól, mint a Deutsche Banknál, ezért a kezelt vagyon számottevő, 100 milliárd frankos leépítését jelentették be nemrégiben, ahogy erről beszámoltunk. Ezen kívül méretes létszámcsökkentést is tervez a vállalat. A 64 ezer fős teljes létszám 15 százalékától, azaz 10 ezer munkavállalótól szeretnének megválni a következő 3 évben. Az elbocsátásokból és átszervezésekből 3,3 milliárd frankos megtakarítást remél a bank.

A Deutsche Bank hasonló lépésre szánta el magát, 1900 alkalmazottjától válik meg 2015-ig, amitől 4 milliárd eurós költségmegtakarítást vár. A piacok pozitívan fogadták a leépítésekről szóló híreket, a német óriás árfolyama eddig 1,7 százalékkal, svájci társáé 7 százalékkal ér többet a bejelentést követően.

UBS AG (SIX Swiss)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről