Vágólapra másolva!
Hiába csökkentik az elemzőházak a kínai növekedésre vonatkozó modelljeiket, a technikai elemzés alapján közeleg a fordulat a Shanghai Composite esetében, akár a csökkenő trend is megfordulhat. De mi a helyzet a többi BRIC országgal? Az elmúlt hónapokban próbáltak a jó piaci hangulattal karöltve haladni, de messze nem tudtak olyan jó teljesítményt elérni, mint a fejlett piacok.
Vágólapra másolva!

Elváltak egymástól a feltörekvő piacok

A fejlett tőzsdéken és a legnagyobb cégek esetében a júniusi mélypont óta határozott emelkedést lehetett látni a börzéken, amiből számos BRIC tőzsdeindex is ki tudta venni a részét. A brazil, az indiai és az orosz piacok markáns pluszt hoztak össze, míg a Shanghai Composite vaskos mínuszt. Fontos hangsúlyozni, hogy az alábbiakban szigorúan csak technikai szemmel tekintünk a legfontosabb feltörekvő piacokra, a fundamentális szempontokat ezúttal a háttérbe szorítva.

Mi a BRIC?

A BRIC mozaikszót a Goldman Sachs vagyonkezelő vezetője, Jim O'Neill használta először a legnagyobb feltörekvő piaci országokra. A BRIC szó a Brazil, Russia, India, China szavak első betűjéből áll össze.



A kínai benchmark, a Shanghai Composite pedig úgy fest, mintha fel szeretne pattanni a mélypontról. Szeptember elején is tett kísérletet erre a benchmark, akkor nem tartott sokáig az öröm és nem sokkal később új lokális mélypontot ütött az index.

A BRIC országok tőzsdeindexeinek relatív teljesítménye június eleje óta

relatív teljesítmény

Kína: Feneklik az index

Felrúgva Jim O'Neill sorrendjét (Brazília, Oroszország, India, Kína), lássuk először az elmúlt időszakban masszívan alulteljesítő kínai piacot. Az elmúlt hónapokban szinte csak a negatív hangokat lehetett hallani a kínai tőzsdéről. A Shanghai Composite chartján ugyanakkor számos pozitív fejlemény is megjelent.

Úgy fest, mintha mélypontot ért volna el az index, ráadásul masszív divergenciát mutat a benchmark és a főbb indikátorok. A kurzus új mélypontot ütött pár nappal korábban, de az indikátorok már felfelé haladnak. Az MACD pedig vételi szignál közelében jár.

A grafikonon alapján egy feneklés (rounding bottom) is látható a charton, ami klasszikus trendfordító alakzat szokott lenni. Ugyan még nagyon az elején vagyunk a formációnak, de könnyen elképzelhető a fordulat.

Az 50 napos mozgóátlag áttörése után a 2150 pontnál lévő ellenálláson kell átlibbennie az indexnek ahhoz, hogy 2250 pont fölé haladjon. Itt egy ellenállásszint és a 200 napos mozgóátlag okozhat komolyabb problémát.

Shanghai Composite index (napi grafikon)

Shanghai Composite

Brazília: Gondot okozott számára a 200 napos mozgóátlag

A brazil tőzsdeindex, a Bovespa június elejétől július végéig nem igazán tudott meglódulni, de a nyár végéhez közeledve kellő erőt tudott gyűjteni. 52 000 pont körüli szintről először a 59 100 pont környékéig ugrott fel a benchmark, de ott a 200 napos mozgóátlag komoly akadályként tornyosult előtte. Az 50 napos mozgóátlagig visszakorrigált az index, ahonnan felszökkenve a 200 napos mozgóátlagot átszakította és 63 000 pont környékéig ugrott fel.

Szeptember közepén egy újabb lejtmenet kezdődött a sávban való emelkedés során. Az indikátorok közül az MAC D fest borúsabb képet, hiszen pár nappal ezelőtt eladási szignált jelzett. Az RSI csökkenő iránya és az 50 alatti értéke is negatív jelzés, bár nem túl markáns.
Ha az emelkedő sáv alja és az 50 napos mozgóátlag most is jó támaszok lesznek, akkor folytathatja az útját a 63 000 pont fölötti szintek irányába.

Bovespa index (napi grafikon)

Bovespa

Oroszország: Az élen áll

A júniusi mélypontról bemutatott emelkedésben a legnagyobb pluszt az orosz tőzsdeindex, az RTS tudta felmutatni, 30 százalékkal magasabban is járt június elejéhez képest.

Ha megfogja az indexet a 200 napos mozgóátlag és a közelgő 50 napos mozgóátlag, akkor az 1600 pontnál húzódó ellenállás megérintésére is komoly esély van. Az RSI 50 fölötti értéke az, ami támogathatja ezt az elképzelést.

A másik fontos indikátor, az MACD viszont inkább a fordulatot mutatja, néhány nappal korábban eladási szignállal "ajándékozta" meg a technikai elemzőket.

RTS index (napi grafikon)

RTSI

India: Éves csúcsig jutott

Az orosz piac mellett az indiai Sensex index is az erősebb grafikonok közé tartozik a BRIC országok tőzsdeindexeit összehasonlítva. A benchmark éves csúcson jár, szeptember közepén nagy lendülettel kezdte megtolni felfelé a Bollinger-szalagot. Ezzel pedig az emelkedő sáv tetejéhez érkezett meg a benchmark.

A jelenlegi állapotok alapján ráférne egy korrekció a Sensexre. Az MACD ugyan vételi szignált jelez, de nagyon közel jár ahhoz, hogy irányt változtasson. Ha ez bekövetkezik és az RSI is letörik a túlvett zónából, akkor a 18 500 pontos támasz megroppantása után 18 000 pontnál lehet komolyabb támaszt látni. Mélyebb lejtmenet esetén az emelkedő sáv alsó szára és az 50 napos mozgóátlagok lehetnek azok a szintek, melyek észak felé taszíthatják az indexet.

Sensex index (napi grafikon)

Sensex

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről