A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton

Alaposan rájár a rúd a tőzsdei csalókra

Vágólapra másolva!
Tegnap két súlyos ítélet is született kiemelt fontosságú értékpapírpiaci csalásokban. A bíróság közel 5 milliárd eurós bírságot szabott ki a Société Générale történelmi mértékű csalást végrehajtó traderére, és hűvösre került a bennfentes információkkal kufárkodó top tanácsadó, a Goldman Sachs igazgatósági tagja is. Sok társuk várja már őket odabent.
Vágólapra másolva!

Besározódott a topmendedzserek toptanácsadója

Két év börtönbüntetésre és 5 millió dolláros kártérítés megfizetése kötelezte egy amerikai bíróság Rajat K. Guptát, aki a bebizonyosodott gyanú szerint egészen magas szintű információkkal vett részt az elmúlt évtizedek legsúlyosabb bennfentes-kereskedési botrányában.

A 62 éves, indiai származású Gupta a McKinsey&Company tanácsadó céget vezette egy évtizeden keresztül, így olyan hírességek közvetlen tanácsadója is volt, mint Bill Gates vagy Bill Clinton. Emellett Gupta a Goldman Sachs és a Procter&Gamble igazgatótanácsának is tagja volt, az ülésekről pedig piacmozgató erejű értesüléseket szivárogtatott ki Raj Rajaratnam hedge fund menedzsernek.

Rajaratnam a Galleon Group nevű hedge fund vezetőjeként óriási információs hálózatot alakított ki más traderekkel, topmenedzserekkel és egyéb, magas szintű informátorokkal, a tőlük származó füleseket pedig aktívan használta a piacon. Rajaratnamot 2009 októberében tartóztatták le, és 2011-ben 11 év börtönre és 150 millió dolláros bírságra ítélték.

Rajat Gupta egyike volt a huszonhárom magasan jegyzett vádlottnak a Galleon-ügyben, de a hálózat felderítése az egész Wall Streetet megrázta, különösen hogy a botrány fél évvel a történelemkönyvek lapjaira kívánkozó Madoff-ügy lezárulta után látott napvilágot.


Rajat Gupta és Raj Rajaratnam

4,9 milliárd euró = 1 372 000 000 000 forint

Egy másik hatalmas ügyben szintén a rövidebbet húzta egy csaló, a bíróság ugyanis elutasította a Société Générale korábbi traderének, Jerome Kerviel-nek fellebezését, így egyelőre úgy néz ki, három év börtönbüntetés mellett köteles megfizetni az általa okozott 4,9 milliárd eurós kárt is. A 2010-ben meghozott ítélet szerint Kerviel egymaga volt felelős a minden idők legnagyobb ilyen jellegű trading veszteségének számító 4,9 milliárd eurós buktában.

Kerviel ezzel szemben azzal érvelt, hogy a banknál tudtak róla, hogy mekkora pozíciókat vesz fel, és a menedzsment csak a 2008-as másodlagos jelzáloghitelválságában elszenvedett veszteségeket igyekezett a csaló trader által okozott kárban "elrejteni", azaz csak bűnbaknak használják őt. Igaza bizonyításáért kész a legfelsőbb bíróságig is elmenni.

Jerome Kerviel 2008-ban halmozta fel a rekordszintű veszteséget, amivel lényegében a SocGen kétévnyi adózott eredményét söpörte ki a bankból. A képlet a hasonló esetekben szokásos volt: Kerviel egyre nagyobb veszteségeket halmozott fel merész pozícióival, amelyeket viszont a bank belső biztonsági szabályait kijátszva különböző számlákra könyvelt, így mire fény derült a turpisságra, a kezdeti hólabda egész lavinává dagadt, mikor 2008-ban igazán negatívra fordult a tőkepiaci hangulat.


Jerome Kerviel és Kweku Adoboli

Voltak és lesznek is hasonló esetek

Kerviel esete példaként szolgálhat egy másik folyamatban lévő ügyben is, a UBS korábbi londoni tradere, Kweku Adoboli 2,9 milliárd dolláros veszteséget hozott össze a svájci banknak 2008 óta, igen hasonló helyzetben. Adoboli védekezése is hasonlít Kervielére, ügyvédeivel együtt azt szeretné bebizonyítani, hogy kollégái és felettesei igenis tudtak róla, hogyan és mivel kereskedik. Jerome Kerviel ügye alapján az esélyei korlátozottak.

Az eddigi leghíresebb hasonló ügy egyébként Nick Leeson nevéhez fűződik, aki a brit Barings Bank derivatív tradereként a kilencvenes évek elején akkora veszteségeket halmozott fel, hogy 1995 februárjában az Egyesült Királyság legrégebbi befektetési bankjának számító Barings teljesen összeomlott, és eltűnt a piacról. Leeson négy évet töltött börtönben Szingapúrban, ott írta meg Rogue Trader (Tolvaj kereskedő) című könyvét az eseményekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!