A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Küszöbértékekhez kötné a stimulust a Fed

Vágólapra másolva!
A tegnap közzétett FOMC jegyzőkönyv alapján továbbra is komoly kockázatokat lát a Fed a gazdasági növekedést illetően, de inflációs veszélytől nem tartanak. Az ülés központi kérdése az volt, hogy a gazdasági stimulust meddig és milyen feltételek mellett indokolt fenntartani. A korábban használt dátumok helyett gazdasági adatok alakulásához kötnék az alacsony kamatszint fennmaradását. 
Vágólapra másolva!

Utaltak arra, hogy a nullaközeli kamatot egyes makrogazdasági mutatókhoz kötnék inkább, és nem naptári időpontokhoz, mint ahogy ezt eddig kommunikálták. Charles Evans, chicago-i Fed elnök, amellett érvelt, hogy addig kellene a jelenlegi alacsony szinteken tartani a kamatot, amíg a munkanélküliek száma meghaladja a 7 százalékot, és az infláció nem éri el a 3 százalékot. Ugyanakkor James Bullard, a saint louis-i Fed elnöke szerint ehhez hasonló küszöbértékek felállítása túlságosan korlátozná a Fed döntési szabadságát.

A kérdés azért is vált fontossá, mert a korábbi Fed ülésen 2014 végéről 2015 közepére tolták ki az alacsony kamatszintek fenntartásának lehetséges határidejét, ami arra engedett következtetni, hogy a Fed rontotta gazdasági kilátásait. Ez véleményük szerint a döntés félreértelmezése, ezért jött szóba a kommunikáció változtatásának lehetősége.

Arról is szó esett, hogy megváltoztathatnák a korábban bejelentett havi szinten 40 milliárdos eszközvásárlási program keretösszegét abban az esetben, ha a belőle fakadó kockázatokat túl magasnak ítélik meg. A program határidejét továbbra sem határozták meg azonban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!