Vágólapra másolva!
Ma jár le az E-Star 10 milliárd forintos kötvényprogramjának első sorozata. Péntekig a cég már visszavásárolta ezen kötvények 55 százalékát, így számításaink szerint nagyjából 700 millió forintnyi névérték- és kamatkötelezettséget kell már "csak" teljesíteni. Addig azonban nem állnak rendelkezésre a források, amíg be nem folyik a magyar államtól a Fejér és Veszprém megyék tartozásainak ellenértékeként meghatározott bruttó 2,5 milliárd forint. 
Vágólapra másolva!

11:40 - Elfogyott a pénz

92,6 millió fornt névértékű 2014-es és 2016-os lejáratú kötvényt vásárolt vissza az E-Star a korábban bejelentett 26 százalékos bruttó értéken. Ez nagyjából 24 millió forintjába került a cégnek, és jelenleg nem áll rendelkezésre további forrás kötvényvisszavásárlásokra.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az államtól várt pénzek beérkezése nélkül a 2012/A kötvények tulajdonosainak biztosan nem tud fizetni az E-Star.

10:10 - Hivatalos visszavásárlási ajánlat a későbbi kötvénylejáratokra

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közzététel szerint az E-Star hivatalosan is bejelentette, hogy 26 százalékos bruttó árfolyamon megkezdi a 2014-es, 2015-ös és 2016-os kötvénysorozatok visszavásárlását. Közben még mindig nem tudni, mi lesz azon kötvényesekkel, akiknek ma kell fizetnie a cégnek. Valószínűleg a háttérben még zajlanak az egyeztetések, mert ha ma nem jutnak konszenzusra a felek, akkor bekövetkezik a nemfizetés esete. Jelenleg nem jelent még meg információ arról, hogy az államtól várt bruttó 2,5 milliárd forint befolyt-e már az E-Starhoz, ezért a kifizetések forrása egyelőre bizonytalan.

Ha nem sikerülne ma megyezeni a 2012/A kötvények tulajdonosaival, akkor azok vélhetően megindítják a cég ellen a felszámolási eljárást.

A cég részvényeinek árfolyama közben már 15 százalékot zuhant a múlt heti felfüggesztést követő első kereskedési napon.

9:10 - A ma lejáró kötvények tulajdonosainak 45 százalékával még nincs egyezség

A múlt hét csütörtökön megjelent hivatalos információ szerint a ma lejáró 2012/A sorozatú kötvények nagyjából 55 százalékát vásárolta vissza 35 százalékos értéken az E-Star. A pénteken közzétett információk szerint a cég felhatalmazta az Equilor Befektetési Zrt-t, hogy a további kötvényeket is visszavásárolja, mégpedig 26 százalékos bruttó értéken. Bár a közlemény szerint az aukció meghirdetésére majd csak ma vagy holnap kerül sor, ennek ellenére már pénteken vettek vissza összesen 50 millió forint értékben a 2014-ben és a 2015-ben lejáró kötvényekből is.

Egyelőre még nem tudni, hogy befolyt-e máig a magyar államtól a Fejér és Veszprém megyék tartozásainak ellenértékeként megállapított 2,5 milliárd forint. Ettől függ ugyanis, hogy a mai kötvénylejárat során ki tudja-e elégíti a fennmaradó kötvényeseket a cég. Számításaink szerint nagyjából 700 millió forint szükséges ahhoz, hogy a cég ki tudja fizetni a ma lejáró kötvényesek felé esedékes névérték- és kamatkötelezettségeket.

Forrás: [origo]

Mivel az államtól várt 2,5 milliárdból még a Raiffesen Banknak is kell fizetni, plusz az áfa rész sem marad a cégnél, egyelőre kétséges a 2012/A kötvények sorsa. Ennek fényében kissé meglepő, hogy idő közben már a többi kötvényekből is elkezdett visszavásárolni a cég.

Közben a pénteki nap végével lejárt a felfüggesztés, így ma már lehet kereskedni az E-Star részvényeivel és kötvényeivel.

E-Star

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről