100 milliárdot vágna még a bankokon a kormány

Vágólapra másolva!
A legfrissebb sajtóértesülések is megerősítik a korábbi sejtéseinket, miszerint a kormány 20-25 százalékkal szeretné az átvállalással egyidőben csökkenteni az önkormányzatok hiteltartozását. A bankok számára egyszerre rossz és jó hír az átvállalás, a nettó hatás ezért lényegesen alacsonyabb is lehet, mint az egyébként igen komolynak tűnő 100 milliárd forintos veszteségleírás.
Vágólapra másolva!

Valóban 20-25 százalékos diszkontot szeretne elérni az átvállalandó önkormányzati hiteleken a kormány, legalábbis a Népszabadságnak nyilatkozó kormányzati források szó szerint megerősítették nagytestvérünk, az origo.hu múlt heti értesüléseit. A kormány céljai között kiemelt szerepet élvez a legdrágábbnak számító folyószámla-hitelek minél nagyobb részének átváltása éven túli, kedvezőbb kamatozású hitelekké, hogy ezek is az adósságrendezés részét képezzék.

A 20-25 százalékos diszkont több mint 100 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankszektor egészének, hiszen az átvállalni szándékozott adósság jelenlegi értéke mintegy 612 milliárd forint. Mint arra azonban korábbi írásunkban rámutattunk, a közvetlen veszteséget akár jelentős részben is ellensúlyozhatja, hogy az állami szerepvállalással az újratárgyalás után megmaradó hitelek kockázata erőteljesen csökken, az ezekre a hitelekre jutó céltartalékok felszabadulása pedig kedvező hatást gyakorol a bankok tőkehelyzetére.

Úgy véljük, hogy az OTP számára ugyan egy ilyen irányú újratárgyalás ugyan látható veszteséget okozna, a nettó hatás lényegesen elmaradna a korábbi negatív kormányzati intézkedések, például a végtörlesztés és bankadó jelentette veszteségektől. Az OTP ma nem mutat igazán lényeges elmozdulást, 0,1 százalékos emelkedéssel 4085 forinton áll az árfolyam.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!