Hétfőn sem kapnak segélyt a görögök

Vágólapra másolva!
Uniós vélemények szerint jövő héten sem bólintanak rá az eurózóna pénzügyminiszterei a Görögországnak folyósítandó 31,5 milliárdos segélycsomagra. A pénzügyi vezetők vélhetően megvárják a Trojka ország értékelését. Leghamarabb november végén születhet döntés, ehhez azonban a vasárnapi görög költségvetési vitának is át kell mennie a parlamenten.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna pénzügyminiszterei legközelebb hétfőn ülnek össze, hogy megvitassák a még júniusban befagyasztott görög segélycsomag következő, 31,5 milliárd eurós részletének sorsát. Egy nevét elhallgató uniós hivatalnok szerint várhatóan nem születik döntés, mivel a pénzügyi vezetők megvárnák a Trojka ország értékelését, amely november végén láthat napvilágot. November 26-át jelölte meg a legközelebbi lehetséges időpontnak a hivatalnok, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei rábólintsanak az összeg átutalására.

"Még nem értünk ki az erdőből" - mondta el Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, aki nem látja annak lehetőségét, hogy a jövő héten döntés szülessen az ügyben.

A görög parlament legközelebb november 11-én ül össze, hogy megvitassa a 2013-as költségvetést. Simon O'Connor, az Európai Bizottság szóvivője szerint a szavazás "kritikus" lehet a befagyasztott összeg feloldása szempontjából. Elemzői vélemények szerint, ha átmegy a szavazás a parlamenten, akkor csökkenhet a görögök távozásának valószínűsége az eurózónából.

Antonis Samaras görög miniszterelnök arra kérte a törvényhozókat, hogy támogassák a nyugdíjak, a fizetések és a juttatások lefaragását, ugyanis novemberben már irányíthatatlanná válna az ország a segélycsomag nélkül. Ennek eredményeképp szerdán mintegy 13,5 milliárd eurós megszorító csomagot fogadott el a parlament.

2010 óta mintegy 240 milliárd eurónyi támogatást kapott az EU-tól és az IMF-től Görögország.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről