A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Akcióvadászattal olcsóbb is lehet az idei karácsony

karácsonyi vásár, mennyibe kerül idén a karácsony a tavalyihoz képest, vásárló egy műszaki áruházban
Vágólapra másolva!
Az élelmiszerek átlagosan közel 8 százalékkal drágultak tavalyhoz képest, de az áruházak igyekeznek a legfontosabbakat akciókkal olcsóbbá tenni. Leginkább húsvásárlásnál érdemes résen lenni, mert ott sokat lehet spórolni. Konyhai gépeket, tévét olcsóbban is lehet venni az idén, mint tavaly.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban még nem érződött a karácsonyi vásárlási láz a különböző hipermarketekben, bevásárlóközpontokban, az eladók azonban már felkészültek, a katalógusokban a karácsonyi kínálat szerepel.

Az [origo] arra volt kíváncsi, tavalyhoz képest mennyivel lesz drágább idén a karácsony. Megnéztük, hogyan alakultak az árak a legnépszerűbb helyeken, köztük az Auchanban, Tescóban, Aldiban, Media Marktban és Drogerie Marktban. Viszonyítási alapnak az áruházak tavaly november végi árait használtuk, amelyeket az akkori akciós újságokból gyűjtöttünk össze az Akciósújság.hu archívumából.

Felemásan látják

A KSH legfrissebb adata szerint októberben 6 százalékos volt az infláció Magyarországon, ezen belül leginkább az élelmiszerek ára emelkedett, 7,6 százalékkal. A karácsonykor szintén kelendő ruhák olcsóbbak lettek, a tartós fogyasztási cikkek - például bútor tévé, mosógép - ára pedig egyenesen csökkent.

Az élelmiszer-drágulást akciós árakkal ellensúlyozzák az áruházak. Egy kiló kenyér tavaly 149-169 forint volt, most 155-199 forintért lehetett kapni. Finomlisztből tavaly és most is volt kilónként 149 forintos áron, igaz más gyártótól. A 600 grammos trappista sajt tavalyi akciós 1099 forintos ára egy százassal ment feljebb a Tescóban, amúgy az eredeti árat mutató címke szerint közel kétezer forint lenne.

A Rama sütőmargarinjából a félkilós tavaly 349, most a fele ekkora kiszerelés 199 forint volt a budaörsi Tescóban, annyi, mint a szemben lévő Auchanban. A legolcsóbb szlovák tartós tej ára 4 forinttal, 145-ről 149 forintra emelkedett. A Tej Terméktanács azonban a napokban jelezte, hogy az év végén drágább lesz a tej, így eltűnnek a boltokból a 120-130 forintos tejek.

Alapvető élelmiszerek árai tavaly és most

KSH-átlagár 2011. októberKSH-átlagár 2012. októberLegolcsóbb
akciós ár
2011. október
Legolcsóbb
akciós ár
2012. október
Kenyér (fehér vagy félbarna)264-287

255-303

160155
Finomliszt (1 kg)165180149149
Cukor (1 kg)291296280-300260-290
Tojás (darab)31422838

A húsoknál az idén bekövetkezett jelentős drágulást is igyekeznek tompítani az áruházláncok. Csütörtökön 1800 forint volt egy kiló sertéscomb a Tescóban, ez a tavalyi akcióban 1049-1149 forintba került, most péntektől viszont újra akciós, így 1149 forintért el lehet hozni. A csirke felsőcomb maradt 499, a tavaly akciósan 999 forintért árult sertéstarja péntektől 899 forint. (A Tescót csütörtökön, az akció előtt is meglátogattuk, akkor még 1499 volt a tarja.) A szalámiknál jelentős a drágulás, a Kométa tavaly 1200-1300 forintért kínált félkilós szalámija most közel 2 ezer forintba kerül.

"Az lesz az ajándék, hogy a szokásosat esszük" - mondta egy ötvenes nő arról, hogy a megszokott menü összeállítása viszi majd el a legnagyobb összeget a családi kasszából decemberben és a karácsonyi szezonban. Egy másik, ötven év körüli férfi pedig azt mondta, nem foglalkoztatja az infláció: "Tavaly is, most is meg kell venni. Melyik áruház az olcsóbb, éppenséggel mindegy, kinek van ideje mindet végigjárni. Ez van közel kocsival." Egy nyugdíjas nő azt mondta a ferencvárosi Aldiból jövet, hogy az közel is van, olcsóbb is, mi kell még. Ő nem érzékel jelentős drágulás, azt mondta, a nyugdíjához képest tavaly is, és most is minden nagyon drága.

Az élelmiszereken túl megállt az idő

A karácsonyi ajándéknak való kozmetikumoknál és műszaki cikkeknél nincs jelentős drágulás. A Drogerie Marktban a tavalyi katalógusban női és férfi kozmetikumokból összeállított ajándékcsomagokat 1000-2000 forinttól felfelé hirdette a cég. A mostani kínálatban kevesebb ilyen csomag van, de az árak hasonlóak maradtak.

A Media Markt tavaly egy teljes akciós újságot szentelt a kávéfőzőknek. Akkor a cég a Nespresso kapszulás gépét közel 20 ezer forintért kínálta, amelyhez járt egy 7500 forintos kapszulautalvány is. Most kinézetre hasonló gép ugyan 30 ezer forint, de többet is tud (a tavalyi gép manuális volt, a mostani kínálatban pedig korszerűbb, energiatakarékosabb automata gép szerepelt. A 10 ezer forinttal drágább géphez most 12,5 ezerért jár kapszulautalvány).

Porszívó van 10 ezerért, tavaly a katalógusban 20 ezer volt a legolcsóbb, igaz, a boltban akkor is volt hasonló áron ilyen készülék. Vízforraló egy éve hétezerért szerepelt az újságban, most 5 ezerért is van márkás termék. Tavaly és most is volt az alapokat tudó digitális fényképezőgép 17-18 ezer forintért. Lapostévékből óriási a kínálat, de a legolcsóbb kategóriában lejjebb mentek az árak, full HD-s tévét már 70 ezertől haza lehet vinni.

Szépségápolás mindenekfelett

Az idén karácsonykor tudatosabb ajándékvásárlásra lehet számítani, a konyhai kisgépek, szépségápolási és szórakoztatóelektronikai termékek iránt nőhet a kereslet - közölte kedden a GfK Hungária Piackutató Intézet. A piackutató szerint tavaly a sportruházati termékek is nagyon jól fogytak. A Gfk arra számít, hogy idén a műszaki termékek mellett a népszerű ajándékok közé tartoznak az általános ruházati és sportruházati termékek, a könyvek, a játékok.

A várakozások szerint az idén népszerű ajándékok lesznek a konyhai robotgépek, az elektromos fogkefék, a vasalók és a szépségápolási cikkek. Ezenkívül karácsonykor rendszerint a fényképezőgépek, digitális fotókeretek is jól fogynak, de ezeket az év többi időszakában kevéssé keresik a vevők.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!