Nem akarnak többet az arabok a brit óriásbankból

Vágólapra másolva!
Csaknem öt hónappal azuátn, hogy a Barclays közel félmilliárd dolláros bírságot kapott, újra reflektorfénybe kerülhet a brit hitelintézet. A katari állami befektetési alap a fennmaradó warrantjai lehívásán keresztül csökkentené kitettségeit a bankban.
Vágólapra másolva!

Lehívja a megmaradt Barclays-warrantjait a katari állami befektetési alap, majd az így létrehozott 771 millió fontos részvénypakettet 4 százalékos diszkonttal értékesíti. A tranzakció konkrét okáról sokat egyelőre nem tudunk, ám az ügyletet követően is Katar maradhat a legnagyobb tulajdonos a bankban, 6,7 százalékos részesedésével.

A Deutsche Bank és a Goldman Sachs által lebonyolított ügylet keretében 303,3 millió darab részvényen adna tovább az alap, 244-248 pennys árfolyamon. A befektetési alap 2008 óta rendelkezik részesedéssel a brit óriásbankban, akkor mintegy 7 milliárd fonttal toldotta meg az abu-dzabi és a katari állami alap a Barclays alaptőkéjét, elkerülve így az állami mentőövet.

Csak idén 44 százalékot ralizott a szigetországi hitelintézet árfolyama és a befektetők továbbra is bizakodók a jövőbeli kilátásokat illetően. Ahmad Al-Sayed a katari alap első embere szerint a bank üzleti modellje hosszú távon fenntartható, így továbbra is az alapstratégiát támogatva fektetnének a Barclaysbe.

Antony Jenkins, a második legnagyobb brit hitelező augusztusban megválasztott CEO-ja is eltökélt és teljes átstrukturálásokról értekezett kinevezését követően. A bank februárban ad részletes ismertetőt a stratégiai kérdésekről, amit nem csupán a részvényesek, de a legnagyobb elemzőházak is izgatottan várnak.

Barclays (LSE)

A tranzakciót követően rendesen beöntötték a részvényt, megközelítőleg 3,5 százalékos mínuszban nyitott a papír.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről