A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Új bankok adhatnának SZÉP-kártyát

Vágólapra másolva!
Rugalmasabbá tenné a kormány a SZÉP-kártya-kibocsátókra vonatkozó szabályokat, így akár 10-20 új bank is beléphet a piacra.
Vágólapra másolva!

Több kisebb kibocsátó is adhat majd Széchenyi Pihenőkártyát (SZÉP-kártyát), ez derült ki a Népszabadság birtokába jutott szabálymódosítási tervből. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) választ kellett találnia az Európai Bizottság kifogásaira, amelyek szerint eddig indokolatlanul korlátozta a kormány a kártyakibocsátók közötti versenyt. Jelenleg csupán négy bank adhat SZÉP-kártyát: az OTP, a K&H, az MKB és az Erste.

Az eddigi szabályok szerint ugyanis például 100 ezer kibocsátott bankkártyával kell rendelkeznie egy banknak ahhoz, hogy egyáltalán gondolkodhasson a SZÉP-kártya bevezetésén. Ezenkívül automatikusan kiestek azok a külföldi bankok is, amelyeknek csak fióktelepük volt Magyarországon, de leányvállalatuk nem (ilyen például az AXA vagy a Citibank).

Ezzel a magyar szabályok sértették a szolgáltatások szabad áramlásának uniós elvét. Brüsszel emiatt kötelezettségszegési eljárást folytat Magyarország ellen a SZÉP-kártya ügyében, ráadásul egy levelezési kör már megtörtént, így a kormánynak megoldást kellett találnia, ha nem akart uniós szankciókba ütközni.

Az NGM változtatási tervei alapján nem kellene 100 ezer bankkártyát felmutatni, megyeszékhelyenként elég lenne egy SZÉP-kártya ügyintézőhely, és a fióktelepekre vonatkozó korlátozást is eltörölnék. Ugyanakkor az NGM ragaszkodik ahhoz, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által ellenőrzött bankok lehessenek csak kibocsátók.

Ezek alapján 10-20 bank is beléphetne az utalványpiacra, a lap szakértőkre hivatkozva azt írta, hogy 5-8 pénzintézet megjelenése biztosra is vehető. Ugyanakkor nem világos, hogy megtartanák-e az utalványpiaci szakmai tapasztalatot - ez ugyanis jelentősen szűkítheti a belépők körét.

A Népszabadság arról is írt, hogy az Erzsébet-utalványokat is vizsgálja az unió, de a kormány ragaszkodik a gyakorlatilag állami monopóliumot jelentő szabályokhoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!