A CIB-től rúgták ki a legtöbb embert

Vágólapra másolva!
Szó sincs arról, hogy feleződött vagy akár harmadával csökkent volna a magyar bankoknál dolgozók létszáma az elmúlt öt évben. A fiókok számáról ez még kevésbé mondható el, dacára a válságnak és a drasztikus kormányzati intézkedések sorozatának. A létszám 9 százalékkal csökkent, tömeges fiókbezárás pedig csak tavaly történt - írja a Portfolio.hu, amely 12 nagyobb hazai bankról készített körképet.
Vágólapra másolva!

A helyzet összességében jobb, mint sokan gondolnák: a létszám 9 százalékkal, a fiókszám mindössze 4 százalékkal csökkent 2007 óta a Portfolio.hu által számba vett bankoknál. Az összesítésből kiderült: 2012 végén közel 27 ezren dolgoztak a bankoknál, a fiókszám pedig 1383 volt. Az átlag nagy szórást takar: a CIB mérete negyedével csökkent, az OTP-é viszont alig változott az elmúlt fél évtizedben. Volt olyan bank is, amelyet dinamikus fiók- és létszámnövelés közben ért a válság. A féket azóta jellemzően mindenki behúzta, és valószínűleg néhány évig még behúzva is tartja.

A létszámot tekintve az OTP a legnagyobb magyarországi bank, a K&H és a Budapest Bank követi. A fiókok száma alapján az OTP után szintén a K&H következik, a harmadik helyet viszont az Erste Bank foglalja el. A létszám szempontjából a Budapest Bank és a CIB helyet cserélt a 3-4. helyen (előbbi lépett előbbre), a fiókok rangsorában nagyobb volt a mozgás: a CIB a 4.-ről a 6. helyre esett, az UniCredit viszont többeket megelőzött.

A legnagyobb egyszeri elbocsátási hullám a Raiffeisennél történt: 2009-ben 18,5 százalékkal csökkent a létszám. 2007 óta viszont összességében a CIB-től küldték el a legtöbb embert, itt ma 25 százalékkal dolgoznak kevesebben, mint 5 évvel ezelőtt. Az éves létszámcsökkenést vizsgálva egyedül az UniCreditnél nem volt 5 százaléknál nagyobb leépítés a válság éveiben.

Négy banknál (UniCredit, FHB, Volksbank, MKB) nőtt a létszám, öt év alatt több mint 700 fővel gyarapodott az alkalmazottak száma. Az OTP, a K&H, az Erste, a Raiffeisen, a BB és a CIB volt az, ahol csökkent a létszám, itt összesen 3200 fővel dolgoznak kevesebben, mint 2007-ben.

A legtöbb bankfiókot 2012-ben zárták be, egy év alatt 119 fiók szűnt meg, 2011-ben 45, 2010-ben 34. Csak tavaly az Erste a fiókjai 22 százalékát, a CIB 16 százalékát csukta be, az AXA pedig 18-ból 10 kirendeltségét szüntette meg. Ezzel szemben az UniCredit, az MKB, az FHB és a K&H fiókhálózata bővült. A nagybankok közül 5 év alatt az Ersténél volt a legtöbb fiókbezárás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről