A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Még vizsgálják, kell-e áfacsökkentés

Vágólapra másolva!
Egyelőre csak egyeztetnek és vizsgálódnak az élelmiszerek áfájáról, a tejterméktanács szerint van már döntés az áfacsökkentésről, a nemzetgazdasági tárca szerint nem, az agrárgazdasági kutatóintézet egy új áfakulcsot javasol, de ha így lesz, akkor a mostani áfakulcsok közül egyet el kell törölni.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem született politikai döntés az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentéséről, az ügyben tárcaközi egyeztető tárgyalások és termékszintű hatásvizsgálatok zajlanak - írja a Magyar Nemzet. Most az élelmiszerek egy része (tej és tejtermékek, pékáruk) a 18 százalékos, kedvezményes áfakulcsban van, a többi a 27 százalékos normál kulcsban. A harmadik áfakulcs Magyarországon az 5 százalékos.

A lap a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményét idézve arról számol be, hogy még nincs döntés az ügyben. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a múlt héten azt állította, hogy megszületett a politikai döntés, lesz áfacsökkentés az alapvető élelmiszereknél.

A gazdasági tárca tájékoztatása szerint az esetleges intézkedés hatásai "rendkívül összetettek és szerteágazók", ezért szükséges az alapos vizsgálat. A tárca emlékeztet arra, hogy a kormány megtárgyalta a Vidékfejlesztési Minisztérium jelentését e témában, és további "termékszintű elemzéseket" kért.

A lap megemlíti azt is, hogy az Agrárgazdasági Kutatóintézet napokban közzé tett vitaanyaga szerint indokolt az áfarendszer felülvizsgálata. A kutatók egy 12 százalékos mérséklést látnának reális alternatívának. Ebben az esetben becslésük szerint az élelmiszerek utáni 633,5 milliárd forintnyi áfából 165 milliárd esne ki, de a büdzsé vesztesége csak 95,6 milliárd forint lenne a javuló adóbefizetési hajlandóság miatt. A veszteséget pedig mintegy 50 milliárd forintra mérsékelné, ha az áfacsökkentés egybeesne a mezőgazdasági adórendszer korszerűsítésével.

Azt tudni érdemes, hogy egy országban legfeljebb három áfakulcs lehet, egy normál (ez ma a 27 százalékos kulcs) és két kedvezményes. Vagyis az nem lehetséges, hogy a mostani áfakulcsok mellé bejön még egy, a 12 százalékos.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!