A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Nagyot eshet az olaj ára - Vagy mégsem?

Vágólapra másolva!
A WTI nyersolaj árának zuhanására számít a Compass Global Markets nyersanyag kereskedőcég vezetője. A szakértő úgy véli, a palaolaj előretörése miatt megnövekedhet a kínálat, ami lefelé nyomhatja az árakat. Az elmúlt évben is emiatt csökkent az olajár, és minden bizonnyal emiatt fogja folytatni a lejtmenetet. Az egyre jobban elterjedő takarékos és hibrid autók miatt, valamint a magas üzemanyagárak és munkanélküliség miatt pedig csökkenhet az olaj iránti kereslet is. A technikai kép ugyanakkor rövid távon akár további felpattanást is tartogathat az igazán merész kereskedők számára.
Vágólapra másolva!

Jelentős olajár zuhanás jöhet

A WTI nyersolaj árának jelentős csökkenésére számít a Sydney-i köpontú Compass Global Markets nyersanyag kereskedőcég vezetője. Andrew Su a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, szerinte 75 dolláros hordónkénti WTI árfolyamra lehet készülni ebben a félévben, leginkább a palaolaj előretörése miatt. Már az előző évben is növekedett a palaolaj kitermelése az USA-ban, de ez a következő években tovább nőhet, így növekedhet a kínálat, ami viszont lefelé nyomhatja az árakat.

A PricewaterhouseCoopers februárban megjelent elemzése szerint a palaolaj kitermelése 2035-re napi 14 millió hordóra is rúghat globálisan, ez a mai napi kitermelés 12 százalékára rúg.

Ha a jóslat beigazolódik, akkor jelentős áresésre kell készülni, a mostani árszintekről 18 százalékos zuhanást jelente a 75 dolláros hordónkénti árszint.

A nyersanyagárak emelkedése ellen szól az is, hogy a részvénypiaci rali Andrew Su szerint eltereli a figyelmet az olajról és inkább az értékpapír piacon "vadásznak" hozamok után a befektetők, így a vételi erő is elterelődik a fekete arany piacáról.

WTI nyersolaj (dollár/hordó, heti grafikon)

Forrás: [origo]

Csökken a kereslet az olaj iránti is

A nyersolaj iránti keresletcsökkenés globálisan is látható, de leginkább az USA-ban ölt nagy mértéket, hiszen Amerikában 16 éves mélypontjára esett vissza a kereslet 2012-ben az EIA adatai szerint. A nyersolajat nagy mennyiségben használják üzemenyag előállítására, és az utóbbi időben egyre nagyobb szerepet hasítanak ki a hibrid technológiával működő és a takarékosabb autók, melyek kevesebb üzemanyagot hassználnak fel.

Ezen kívül a gyenge amerikai növekedés, a magas munkanélküliség és a magas üzemanyagárak is gátat szabnak a nyersolaj iránti kereslet növekedésének.

Ha igaza lesz a szakértőnek, és a WTI nyersolaj valóban veszít értékéből, az a benzinárakra is jótékony hatással lehet, főként az USA-ban. Bár ha a Brent olaj árára is nyomás helyeződne az amerikai áresés miatt, akkor a hazai kutakon is lehetne érezni ezeket a folyamatokat, amennyiben a dollár és a finomítói árrések nem a kedvezőtlen irányban mozdulnak el.

A rövid távú technika kicsit mást mond

A technikai kép alapján véget érhetett az olajár rövid távú csökkenése, az elmúlt napok ígéretes felpattanása akár további emelkedés előtt is megnyithatja az utat, dacára az ennek ellentmondó hosszabb távú tényezőknek.

Múlt hét végén fontos támaszról, a 200 napos mozgóátlagról (90,37 dollár) fordult a nyersolaj árfolyama, majd ezt követően a 100 napos mozgóátlagot (90,84 dollár) is átvitte.

Ezzel rövid (?) távon véget érhet az elmúlt hetekben látott árfolyam csökkenés és először a 94,30 dollárnál található 50 napos mozgóátlagot, majd a 98 dollárnál található idei csúcsokat ostromolhatja a kurzus. Ebben az esetben egy emelkedő trend rajzolódna ki, amely a 90 dollár elesése esetén törne, ezért a stop szintet is ez, illetve a 200 napos mozgó átlag alá, 89,30 dollár környékére érdemes elhelyezni. Pozitív lehet még az MACD közelgő vételi jelzése is.

Az árfolyam emelkedést a kedvező technikai képen kívül több tényező is alátámaszthatja:

  • A múlt héten megjelent amerikai makro adatok - várt felett bővülő foglalkoztatás, több éves mélypontot ütő munkanélküliségi ráta- a gazdaság gyorsabb ütemű kilábalására utalhat.
  • Ismételten fokozódó geopolitikai feszültségek a Közel-Keleten - a szír felkelők akciói miatt az Izraeli hadsereg megerősítette és harckészültségbe helyezte a Golán- fennsíkon állomásozó csapatait.

Nem szabad persze elfelejteni, hogy az olajjal való kereskedés csúszós pálya, amit jól jelez, hogy ugyanúgy találhatunk az olaj árának esése felé mutató érveket is.

WTI nyersolaj (dollár/hordó, napi grafikon)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!