Nem akar mobilcéget venni az állam

Vágólapra másolva!
Nem akar mobilszolgáltatót venni az állam, mondta el a parlament gazdasági és önkormányzati ülésén Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Ezzel a Vodafone hazai leányának megvásárlásáról a sajtóban megjelent utóbbi időszaki találgatásokra reagált a miniszter.
Vágólapra másolva!

Németh Lászlóné nemezeti fejlesztési miniszter tegnap a parlament gazdasági és informatikai-, valamint az önkormányzati és területfejlesztési bizottságának ülésén cáfolta, hogy az állam mobilszolgáltatót készül vásárolni. Köztudott, hogy az állam huzamosabb ideje a mobilpiacon való megjelenésre törekszik. Eddig a Magyar Posta, az MVM és az MFB által tulajdonolt MPVI Zrt. tűnt az első számú favoritnak, hogy új szereplővé váljon a hazai telekommunikációs piacon. Február végén a Kúria azonban érvénytelennek minősítette a 900 megahertzes frekvenciatender eredményét, melyet még tavaly szeptemberben helyezett hatályon kívül a Fővárosi Törvényszék. A lépés következtében pedig az elnyert frekvenciákat is vissza kell szolgáltatniuk a szolgáltatóknak.

Ezt követően kézenfekvő megoldásnak tűnne, ha az állam egy már a piacon lévő mobilszolgáltatót venne meg. Nem kellett sokat várni, mivel az [origo] még február végén szellőztette meg, hogy az állam a Vodafone hazai érdekeltségének megvásárlásán dolgozik. A hír megjelenését követően a Vodafone egyből cáfolt, és egyenesen kacsának nevezte az értesülést.

A HVG múlt heti értesülései is arról szóltak, hogy a kormány megvásárolná a Vodafone magyar egységét. A vételárat a napilap kormányközeli forrásai 200 millió euróra (60 milliárd forint) becsülték, ami olcsóbb megoldásnak tűnik egy új szolgáltató felépítésénél. A KBC Securities telekom elemzője szerint az összeg várhatóan nem lesz elég a harmadik legnagyobb mobilszolgáltató megvásárlásához. A 22,6 százalékos piaci részesedéssel rendelkező cég 2011-es üzleti évében 17,3 milliárd forintos kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredménnyel zárt. Ez az értéket csupán 3,5-szer haladja meg a vételárat, ami a tőzsdén forgó régiós telekomrészvényekhez képest is igen alacsony, gyakorlatilag nem tartalmaz prémiumot az ajánlat, ami így már nem feltétlenül vonzó az eladó számára.

Ha sikerülne az államnak nyélbe ütnie az üzletet, akkor az kedvezőtlen lehetne a Magyar Telekom számára, vélhetően nagyobb lenne az árverseny a szolgáltatók között, és a közalkalmazottak is az állami szolgáltatóhoz vándorolhatnának el.

A Magyar Telekom árfolyama

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről