Emiatt aggódik a világhírű professzor

Vágólapra másolva!
Az év eleje óta tapasztalt részvénypiaci hegymenet a vállalati szektor teljesítményét vizsgálva megalapozottnak tűnik a legendás amerikai pénzügyprofesszor, Aswath Damodaran szerint. A New York-i Egyetem tanára leginkább a kamatlábak gyors emelkedése miatt aggódik, mert az rossz hatással lehet a cégek eredményességére.
Vágólapra másolva!

A fundamentális alapok is megvannak az elmúlt időszakban látott részvénypiaci rali mögött Aswath Damodaran, a New York-i Egyetem világhírű pénzügyi professzora és vállalatértékelési szakértője szerint, aki a CNBC-nek adott interjút.

A gazdasági témájú csatorna riportere arra a kérdésre kereste a választ, hogy a jelenlegi árazás mellett olcsók-e a részvények. "Azt nem tudom megmondani, hogy olcsók-e még a papírok, de nem vagyok meglepve, hogy a jelenlegi szinteken állnak" - válaszolta a vállalatértékelési guru. Bizonyos értelemben a piac jó helyzetben van, és ha azokat a tényezőket nézzük, amivel kapcsolatban a befektetők aggódni szoktak a helyzet elég kedvezőnek tűnik.

Forrás: [origo]

Először is a vállalatok rekord nagyságú készpénzt juttatnak vissza a tulajdonosoknak. A múlt évre vonatkozó osztalék-kifizetések és részvény-visszavásárlási programok együttesen mindenkori csúcsokat dönthetnek. Továbbá erőteljes eredménynövekedés is látható a vállalati szektorban, miközben gazdasági növekedés lényegében nincs. Ezen kívül a kamatlábak továbbra is alacsonyan állnak, ami a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát növeli.

Habár összességében Damodaran optimista, de természetesen felhívja a figyelmet a kockázatokra is. Meglepő módon legnagyobb félelme a gazdasági növekedés gyors visszatérése, ami együtt járna a kamatlábak emelkedésével is, ez pedig kedvezőtlen lehet a részvénypiacok szemszögéből. Elmondása szerint bármit mond a Fed, ha a gazdaság újból növekedni fog, a kamatlábak is felfelé veszik majd az irányt.

Nem is az a lényeg, hogy a kamatlábak emelkednek-e, hanem az hogy milyen gyorsan, és jelenleg megvan arra is az esély, hogy hirtelen megugranak. Ha ez pár hónapon belül megy végbe, akkor bajba kerülhetünk, viszont ha csak fokozatosan, akkor valószínűleg nem lesz nagy probléma.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről