Morzsákat csipeget az Erste

Vágólapra másolva!
Tovább növelné román leányában meglévő részesedését az osztrák Erste Bank. A jelenlegi 93,57 százalékos csomaghoz 0,13 százalékot  vásárolna a pénzintézet mintegy 3,5 millió euróért a kisebbségi tulajdonosoktól. A tranzakcióból egyedül a román befektetési alapok maradnak ki, melyek 6,3 százalékos részesedéssel rendelkeznek.
Vágólapra másolva!

Növelné részesedését a BCR-ben az Erste

Újabb felvásárlási ajánlatott tett az Erste Group Bank a román leányának kisebbségi csomagjára. A 0,75 román lejes vételár elfogadására múlt hét péntektől van lehetőségük a részvényeseknek június 30-ig. Az ajánlat azonban nem vonatkozik az összes tulajdonosra, csupán egy 0,13 százalékkal rendelkező körré, melyet nagyrészt a bank munkavállaló tesznek ki. A kivételt a román befektetési alapok képezik 6,3 százalékos tulajdoni hányadukkal.

Az Erste jelenleg 93,57 százalékos részesedéssel bír a román Banca Comerciala Romana-ban, ami az újabb részvényekkel együtt 93,7 százalékra emelkedhet. Az ügylet értéke mintegy 3,5 millió eurónak felel meg, ami a bank közleménye szerint jelentős prémiumot tartalmaz.

Forrás: [origo]

Az Erste Bank a közép-kelet európai régió egyik legnagyobb bankjának számít a Raiffeisen és az UniCredit mellett. Mérlegfőösszeg alapján Csehországban, Szlovákiában és Romániában is az első számú szereplő, míg a magyar piacon a második helyen található leánya. Az elmúlt években igen gyengén szerepelt a BCR, sőt, a negyedik negyedében számolt el az Erste egy nagyobb, 300 millió eurós goodwill értékvesztést az operáción.

Forrás: [origo]

Még tart a nagytakarítás

A román BCR-nél még december végén jelentett be elbocsátásokat az Erste, az 1600 fős leépítés a munka-erőállomány 18 százalékát érinti. Ezzel párhuzamosan a BCR több mint 60 fiókjára is lakat kerül. Ukrajnában pedig még drasztikusabb lépésre szánta el magát az Erste, itt a teljes leány értékesítésre kerül.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója még egy január végi nyilatkozatában adott hangot terjeszkedési terveiknek, miszerint Szerbia mellett Lengyelország neve merült fel potenciális célpontként. Nemrégiben azonban Treich hangsúlyozta, hogy túlságosan drágának tartja a lengyel bankokat.

Az Erste Group Bank árfolyama (Bécs)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!