Dollármilliárdos ügylet a gyógyszeriparban

Vágólapra másolva!
Dollármilliárdokért vásárolja fel a szemészeti gyógyszereket forgalmazó Bausch & Lomb társaságot Kanada legnagyobb gyógyszeripari társasága, a Valeant Pharmaceuticals. A tranzakció után a vevő ennek a szegmensnek az egyik legnagyobb szereplőjévé fog válni, ráadásul az árbevételét is dollármilliárdokkal fogja tudni növelni. A hírre óriási ugrással reagáltak a Valeant részvényei.
Vágólapra másolva!

4,5 milliárd dollárért felvásárolja a Bausch & Lomb társaságot Kanada legnagyobb gyógyszeripari cége, a Valeant Pharmaceuticals International - jelentették be a két vállalat képviselői. A kanadai cég a vételáron felül átvállalja a Bausch 4,2 milliárd dolláros adósságát is, így a tranzakció teljes összege 8,7 milliárd dollárt fog kitenni - írja a Bloomberg.

A tranzakció egyik érdekessége, hogy készpénzből finanszírozza az ügyletet a Valeant, ami jól mutatja, hogy számos társaság vaskos készpénzállománnyal rendelkezik, vagy nagyon olcsón tud forráshoz jutni. A vállalatok pedig úgy gondolják, hogy nagyobb megtérülést tudnak biztosítani a tulajdonosok számára, ha esetleg kinéznek maguknak 1-1 céget.

A Bausch-t azután adja el a többségi tulajdonos Warburg, hogy márciusban sikertelenül próbálta tőzsdére vinni a társaságot egy 10 milliárd dolláros IPO keretében.

A mostani tranzakció a Valeant történetének legnagyobb felvásárlásának számít, és a várakozások szerint jelentős mértékben hozzá fog járulni a cég egy részvényre jutó készpénzteremtő képességéhez. Mike Pearson vezérigazgató szerint az akvizíció összhangban van a Valeant azon törekvéseivel, hogy biztos pénzáramlással rendelkező, magas növekedési területen működő vállalatokat vásároljanak fel.

Pearson stratégiája ugyanis, hogy a Valeant kisebb-nagyobb társaságokat vásároljon fel, többek között bőrgyógyászattal és szemészettel foglalkozó iparágakban, melyekben jelentős mértékben hozzá tudnak járulni a vállalat eredményességéhez. A Bausch & Lomb szintén egy ilyen vállalat, mivel kontaktlencséket és különböző szemre kiírt gyógyszereket forgalmaz, melynek következtében a vevő az egyik legnagyobb szereplőjévé válik ennek a szegmensnek a világon. A várakozások szerint a Bausch 3,3 milliárd dollárral fog hozzájárulni a cég árbevételéhez, és az adózás, kamatfizetések és értékcsökkenések nélküli eredményt (EBITDA) 720 millió dollárral "dobhatja meg".

Forrás: [origo]

A Valeant azután kezdhetett érdeklődni a most felvásárolt társaság iránt, hogy néhány hónappal ezelőtt nem sikerült összeolvadnia az USA legnagyobb generikus-gyógyszergyártójával, az Actavisszal.

A kanadai társaság pedig különösen aktívnak számít a piacon, mivel már számos egyéb vállalatot kebelezett be, miután 2010-ben maga is egy összeolvadás útján jött létre a jogelődjének és a Biovail "egymásra találásának" eredményeként. A Valeant többek között 2011-ben 2,4 milliárd dollárért szerezte meg a Medicis kozmetikai vállalatot, ami eddig a legnagyobb ilyen tranzakciójának számított, míg áprilisban a kozmetikai szereket előállító Obagi medical Products-ot kebelezte be 418 millió dollárért.

A bejelentésre óriásit ugrottak a Valeant részvényei, melyek már több mint 7 százalékot drágultak Torontóban, és újabb történelmi csúcsot ütöttek.

Valeant Pharmaceuticals International árfolyama (Toronto)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről