Az adószabályok rontják el a Magyar Telekomot

Vágólapra másolva!
Egyenlő súlyozásra rontotta a Magyar Telekomra vonatkozó ajánlását a Concorde a folyton változó adókörnyezet miatt.
Vágólapra másolva!

Elkedvetlenedett a Concorde elemzője a Magyar Telekomot érintő tegnapi negatív hírek hallatán, a brókercég az eddigi felülsúlyozás ajánlását egyenlő súlyozásra, azaz lényegében semlegesre változtatta. Az ajánlás rontásában egyértelműen a tegnap elfogadott, és a Magyar Telekomra a korábban várthoz képest 5 milliárd forinttal nagyobb terhet rovó új adószabályok, illetve a francia telekomadóval kapcsolatos, a Magyar Telekom számára szintén kedvezőtlen európai bírósági döntés játszott szerepet.

A Concorde az elemzésében hangsúlyozza, hogy hiába tűnik kedvezőnek a Telekom árazása, a teljesen kiszámíthatatlan adókörnyezet lehetetlenné teszi a megbízható becslések készítését a cég pénzáramlására és osztalékára, az elmúlt egy évben csak az adószabályok változása miatt háromszor kellett teljesen átalakítani a modelleket. A Concorde ezzel együtt a korábbi 40 forint helyett 30 forintra rontotta a 2013-as üzleti év osztalékára adott becslését, a célárát pedig 370 forintra rontotta (a Bloombergen szereplő célárakból összeállított konszenzus 353 forinton áll).

"A mostani adócsomag során azonban kiderült, hogy amennyiben a kormánynak pénzre van szüksége akkor továbbra is a szektoradók emelésével oldja meg ezt a helyzetet. A választások közeledtével pedig, nagy a valószínűsége annak, hogy lesznek még "szükséges" kiadások, így egy újabb csomagot sem lehet kizárni." - írja a Concorde az ajánlás indoklásában.

A Magyar Telekom egyébként egész tűrhetően talpraállt a tegnapi nagy csapásokból, ma reggel pedig 328 forint környékén, azaz a tegnapi záróérték környékén ingadozik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!