Nehéz dolga lesz ma a magyar tőzsdének

Vágólapra másolva!
Nem tudnak magukra találni az európai piacok nyitás után, bár a régiós indexek valamelyest jobban teljesítenek nyugat-európai társaiknál, összességében stabilan 1 százalék feletti mínuszok tapasztalhatók. A forint közben valamelyest gyengült, és jelenleg a 297-es szint közelében tartózkodik az euróval szembeni árfolyama.
Vágólapra másolva!

Szenved a BUX a rossz hangulatban

Nem indul jól a nap a régióban, a főbb indexek 0,6-1,2 százalékos visszaeséseket mutatnak. A sort a magyar BUX vezeti, csak 0,6 százalékkal esik a magyar index.

Forrás: Origo

A hazai papírok közül csak a Magyar Telekom tudja tartani a tegnap szinteket, a Richtert leszámítva a többi papír már 1 százalék körüli mértékben esik.

Forrás: Origo

Kifejezetten pozitívak a magyar gazdaság kilátásai - mondta el Mark Mobius, a legnagyobb állampapír portfólióval rendelkező befektető a Napi Gazdaságnak adott interjújában. Szerinte a kormány gazdaságpolitikája piacbarát irányba fog elmozdulni. Ezen kívül kifejtette, hogy vonzó befektetésnek számítanak a magyar államkötvény.

A hazai részvénypiac számára kedvezőtlen hír, hogy a bécsi tőzsde által számított CECE indexben 0,16 százalékponttal csökkenni fog a magyar eszközök súlya. Az átsúlyozás nyertese az Egis lesz (+0,07 %p), míg a legnagyobb vesztes a Magyar Telekom (-0,11 %p), a fennmaradó blue-chipek súlya egyaránt 0,04 százalékponttal csökken.

Tegnaphoz hasonlóan ma is 296,5 közelében ingadozik a forint az euró ellenében, igaz szerdán már a 295-ös szint felé közelített a hazai deviza árfolyama.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Nagy mínuszok az európai piacokon

A rossz hangulat az európai piacokra is nagy hatást gyakorol, a főbb indexek 1,1-1,9 százalékos mínuszokba csúsztak vissza.

Forrás: Origo

Kötvényaukciót tartanak ma az olaszok, elméletileg 5 milliárd eurónyi 3 és 15 éves állampapír eladását tervezik. Már a tegnapi 12 hónapos DKJ-aukció is emelkedő hozam mellett valósult meg, vélhetően ma is hasonló folyamatokat lehet majd látni.

Kínában tervez elektromos autókat értékesíteni a Renault a Dow Jones hírügynökség szerint a Dongfeng Motorral létrehozott közös vállalkozáson keresztül. A Renault a világ legjobban növő autópiacán próbál növekedést elérni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!