A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Valami megindult a gazdaságban

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság  még mindig rosszabbul teljesít az előző évinél, de negyedéves alapon már növekedést mért a KSH. Nagyot ugrott a mezőgazdaság és a járműgyártás - derül ki az első negyedév végleges adataiból.
Vágólapra másolva!

Valóban megindult fölfelé a magyar gazdaság teljesítménye: 2013 első negyedévében az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal nőtt a GDP - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Éves összehasonlításban ugyanakkor még mindig tart a visszaesés, az előző év azonos időszakához viszonyítva a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 0,3%-kal csökkent a gazdaság kibocsátása.

Május közepén jelentek meg az előzetes adatok, amelyek már azt mutatták, hogy 2012 utolsó negyedévéhez képest most pozitív lesz az eredmény. Az akkor közölt számok megegyeznek a most bejelentett végleges adatokkal.

Az első három hónapban a mezőgazdaság hazai teljesítménye 12,3 százalékkal növekedett. Az ipar hozzáadott értéke 3,2, ezen belül a feldolgozóipar 2,5 százalékkakal csökkent. Az elmúlt negyedévekhez hasonlóan jelentős termelésbővülés volt a járműgyártás terén. Az építőipar teljesítménye 4,2 százalékkal nőtt - írta közleményében a KSH.

A GDP az elmúlt két év első negyedévében egyaránt csökkent, tavaly és 2011 első negyedévében is 1,2 százalékos zsugorodást mért a KSH.

A tavalyi negyedik negyedévben még drasztikus, 2,7 százalékos volt a visszaesés - szintén éves összehasonlításban. Ez akkor a leginkább pesszimista előrejelzéseket is alulmúlta, és elsősorban a mezőgazdasági illetve az ipari termelés visszaesésének volt a következménye.

A magyar gazdaság teljesítménye 2012-ben összességében 1,7 százalékkal csökkent. Az idei jobb eredmények mögött szakértők elsősorban a hazai autóipar beindulását látják döntő tényezőnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!