Jön az állam, és dönt

Vágólapra másolva!
A kormány megelégelte, hogy a válság által kiütött korábbi húzóágazatunk, az építőipar továbbra is gyengélkedik, ezért júliusban új szervezetet állítanak fel. Ennek feladata az itthoni építkezések tömkelegét akár örökre lefagyasztó körbetartozások felszámolása és a vállalkozási környezet megbízhatóbbá tétele lesz.
Vágólapra másolva!

A kormány nekilátott a hazai építőipar egyik legégetőbb problémájának kezeléséhez, legalábbis erről tanúskodik az, a Nemzetgazdasági Minisztériumban készült, már elfogadott törvény, melyben létrehozzák a Teljesítésigazolási Szakértői Szervet (TSZSZ). A tervek szerint az új testület július 1-jén kezdi meg működését, feladata pedig olyan szakvélemények készítése lesz, melyek akár önmagukban is elegek lehetnek a vitás teljesítésigazolási ügyek eldöntéséhez.

Ha minden jól megy, az új hivatal enyhíteni fogja a gazdasági válság által padlóra küldött magyar építőipart gúzsba kötő, több százmilliós körbetartozások által okozott kárt, és a vállalkozók jogbiztonságát is növeli majd.

Gyorsabb

"A TSZSZ két nagyon fontos ponton avatkozik be a jelenlegi rendszerbe" - vázolta az új szerv tevékenységét Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke. "Az egyik a teljesítésigazolásokkal kapcsolatos huzavona. Most, ha egy vállalkozó befejezi a munkát, sokszor azzal kezdi el zsarolni őt a megrendelő, hogy addig nem állítja ki a teljesítésigazolást, amíg a vállalkozó nem enged el valamennyit az árból. Teljesítésigazolás nélkül pedig a vállalkozó nem tud számlázni, így kiszolgáltatja magát a megrendelőnek." Ezekben a vitákban eddig legtöbbször a megrendelő nyert, ezáltal a vállalkozók egyre bizalmatlanabbul fogtak bele az építkezésekbe, hiszen nem tudták, nem járnak-e a pórul a teljesítésigazolással a munka átadásakor.

A megrendelővel szemben a vállalkozó egyetlen esélye eddig a bírósági per volt. Mire azonban egy ilyen eljárás lezárul, évek is eltelnek pénz nélkül, a megrendelő pedig felszámolhatja a cégét vagy kivonulhat az országból ez idő alatt. Most majd a TSZSZ szakértői bármelyik átadásra váró ingatlanba beléphetnek, és szakvéleményt készíthetnek a befejezett és nem befejezett munkákról.

Tolnay Tibor szerint TSZSZ 30 nap alatt elkészülő szakvéleménye nemcsak a pereket fogja gyorsítani, de visszatartó hatása is jelentős lesz, hiszen sem a teljesítő sem a megrendelő nem mer majd törvénytelenül eljárni, ha tudják, hogy a TSZSZ pillanatok alatt képes eldönteni, kinél van az igazság.

Biztonságosabb

"A másik beavatkozási pont" - így Tolnay - "a feltétel nélküli bankgaranciák lehívásának jóváhagyása." A jelenlegi rendszerben a vállalkozó banki garanciát ad a megrendelőnek. Ez arra szolgál, hogy ha az átadott épületen a vállalkozó nem javítja ki a megrendelő által jelzett hibákat, utóbbi a vállalkozó bankszámlájáról egy megjelölt határidőn belül lehívhatja az el nem végzett munkák költségeit.

E téren is előfordultak visszaélések. Az épületet például átvette egy külföldi projektcég, majd a banki garancia lejárása előtt egy-két nappal mégis megcsapolták a vállalkozó számláját. Mire a hatóságok felderítették az ügyet, a projektcéget természetesen már felszámolták.

Az új rendszerben azonban ezeket a lehívásokat is jóvá kell hagynia a TSZSZ-nek, így nem fordulhat elő, hogy alaptalanul nyúljon a megrendelő a vállalkozó pénzéhez.

"Egy része a vállalkozóknak persze nagyon örül, de nem tudjuk még, hogy hogyan fog működni a szervezet. Az eljárási díj elég alacsony, tehát a TSZSZ pénzének nagyobb része az államtól jön majd, így nem kizárható, hogy valamekkora részrehajlás azért lesz." - mondta Tolnay Tibor. Az, hogy az állam mennyire lesz engedékeny önmagával szemben, egyáltalán nem mindegy, a magyar építőiparban beragadt pénzek között ugyanis komoly állami megbízásállomány is van, sok esetben az állam és az önkormányzatok sem fizetnek időben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!