Drágul a gáz

Vágólapra másolva!
Rég nem látott mértékben, több mint 5 százalékkal ugrott meg a földgáz ára az amerikai piacokon, miután az elemzői konszenzushoz képest kisebb mértékben nőttek a készletek. Hiába beszélnek és írnak egyre többet az amerikai palagáz forradalomról és a folyamatosan növekvő kitermelésről, csak az elmúlt ötéves átlag szintjének megfelelőek a készletek.
Vágólapra másolva!

58 milliárd köblábbal nőttek az USA-ban az előző héten a földgáz tározókban lévő készletek, ami lényegesen elmaradt az előző heti 82 milliárd köbméteres adattól, illetve az elemzői konszenzusban szereplő 65 milliárd köblábtól. A statisztikának meg is lett a hatása: több mint 5 százalékot emelkedett az amerikai típusú földgáz ára.

Hasonló mértékű megugrást április és március elején lehetett látni, ráadásul a konszenzushoz képesti eltérés most volt a legkisebb, ha a kiugró adatokat vizsgáljuk.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Hiába beszélnek szinte mindenhol az USA-ban zajló palagáz forradalomról, egyelőre a készletek feltöltési üteme egyáltalán nem számít kiugrónak, jelenleg is éppen az elmúlt ötéves átlagnak megfelelő készletek nagysága.

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Az adatok megjelenése után nagyot rántottak az amerikai típusú földgázon, 5 százalékot tudott emelkedni, de a pénteki mozgások szerint nem tűnik tartósnak a drágulás mértéke. Az árfolyam korrigálni kezdett a megugrás után.

Amerikai típusú földgáz ára (Henry Hub, dollár/mmbtu)

forrás: Investor.hu
forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről