Nagy a zűr Portugáliában

Vágólapra másolva!
Nem csendesedik a portugál helyzet, aminek eredményeképpen a befektetők öntik az ország eszközeit a piacra. A tüntetéseket és a miniszteri lemondásokat a befektetők sem díjazzák, a 10 éves portugál államkötvény hozama idén először lépte át a bűvös 7 százalékos szintet, majd nem sokkal később a 8 százalékot is megérintette a hozam, ráadásul a lisszaboni tőzsdeindex is a novemberi szintekre zuhant vissza.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a káosz Portugáliában, ami a piacok teljesítményére is rányomja a bélyegét. Az ibériai országban hatalmas vita folyik a kormány megszorító gazdaságpolitikai lépéseivel kapcsolatban, amely az elmúlt hetekben több tüntetést szült. Az elégedetlenség miatt a héten több miniszterét is elveszítette Portugália, hétfőn Vitor Gaspar pénzügyminiszter, míg kedden Paulo Portas külügyminiszter is lemondott pozíciójáról. Utóbbi távozásával az ország kormányzása is nehézkessé válhat, mivel a koalíció felbomlásának is megvan az esélye.

Portugália még 2011 második felében fordult az IMF-hez és az EU-hoz mentőcsomagért, melyet meg is kapott. A 78 milliárd eurós segítségért cserében azonban a nemzetközi szervezeteknek is voltak elvárásaik, de áprilisi 5-én a portugál alkotmánybíróság elmeszelte többek közt a közalkalmazottak és a köztisztviselők 14. havi fizetésének eltörlését.

A kormánynak azonban lépnie kellett, ezért a miniszterelnök, Pedro Passos Coelho május elején 4,8 milliárd eurós megszorító csomagot jelentett be, ez az az összeg, amit 2015-ig Portugália meg kíván takarítani. A lépések között található a közalkalmazottak létszámának csökkentése nagyjából 5 százalékkal. Ezen kívül a minisztériumokban legalább 10 százalékos költségcsökkentést szeretne elérni a kormány, valamint a nyugdíjakra szolidaritási adó kivetése van tervben.

Az intézkedésekkel a kormány a költségvetési hiányt kívánja leszorítani. Legutóbbi prognózisuk szerint idén a deficit 5,5, 2014-ben 4, míg 2015-ben 2,5 százaléka lehet a GDP-nek. Utóbbi elérésével Portugália teljesítené az EU minimális kritériumát, amely 3 százalékban maximalizálja a hiány mértékét.

Forrás: Origo

Öntik a portugál eszközöket

A pesszimista hangulatot jól mutatja, hogy a 10 éves portugál államkötvény hozama december 28-a után ismét 7 százalék fölé kúszott, sőt, ezt követően 8 százalékot is átlépte a Bloomberg adatai szerint. A hozam emelkedése, azaz az állampapír árfolyamának csökkenése a megszorító csomag közzététele után indult meg, miután nőtt a társadalmi elégedetlenség az országgal szemben.

Forrás: Origo

A részvénypiacot sem kerüli el negatív hangulat, a masszív eladói nyomás miatt már 6 százalékos mínuszban tartózkodik a portugál tőzsde indexe, a PSI20. Az index hatalmas eséssel nyitotta a mai kereskedést, melynek eredményeképpen a 2011 novemberi szintek közelébe zuhant vissza az értéke. A lejtmenetet a bankszektor vezető közel 10 százalékos mínusszal, a legnagyobb súlyú bankpapírok közül a Banco Espirito Santo és a Banco Comercial Portugues egyaránt kétszámjegyű zuhanást mutat.

A PSI20 index alakulása

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről