Az idegeinken táncol a Nokia

Vágólapra másolva!
Látványosan megbotlott a Nokia a hét eleji negatív hangulatban, és bár drámáról még nincs szó, fontos szintekre süllyedt a részvény árfolyama a finn tőzsdén. A bizonytalanság hátterében egy-két bizonytalan termékpletyka állhat, amik alapján elképzelhető, hogy a Nokia szorult helyzetében nem megfelelő irányba indul a fejlesztésekkel. Egyelőre az emelkedő trend van érvényben, de érdemes figyelni, ha tovább esik a részvény.
Vágólapra másolva!

Megcsúszott a Nokia a hét első két kereskedési napján, pénteken még 3,13 eurón zárt a helsinki piacon a részvény, kedd estére azonban 3,02 euróig szánkázott vissza a papír. Két nap alatt 3,5 százalékos esés a finn tőzsdén ugyan még nem katasztrófa, de ezzel éppen kulcsfontosságú szintre esett a részvény, ezért nem mindegy, mi történik az előttünk álló napokban, főként mert a szerdai kereskedés első órájában sem tudott elszakadni a fontos szinttől az árfolyam.

Elsősorban a Nokia okostelefonjaival kapcsolatos hírek dominálnak mostanság a cég körül, a Nokia Solutions Networks (leánykori nevén Nokia Siemens Networks) körül elült a zsongás a felvásárlás lezárulta, és az újabb nagy elbocsátási hullám bejelentése óta. A Nokia jó sok Lumia készüléket dobott piacra, de az előttünk álló hetekben még több jön, különösen miután egy "világpremier" termékbemutatót is meghirdetett a cég augusztus 28-ra Moszkvába.

Nokia táblagép?

Ismét felerősödtek a pletykák, hogy hamarosan táblagéppel rukkol elő a cég, amely a Microsoft Windowsának speciális, táblagépekre telepített verzióját futtatja majd. A híresztelések egészen pontosan meghatározzák a paramétereket, amitől biztosnak még nem tekinthetjük a Nokia tabletet, de jó esély mutatkozik rá, hogy érkezik hasonló készülék. Márpedig ez nem jó hír.

A Microsoft ugyanis saját maga is kénytelen volt 900 millió dolláros értékvesztést elkönyvelni az említett, táblagépekre optimalizált Windows RT, pontosabban az eladatlan Surface RT táblagépei miatt. Eközben más gyártók inkább visszatáncoltak az elmúlt hónapokban a Windows RT-hez gyártandó tabletjeiktől, látva, mennyire nem kelendőek ezek a masinák a piacon. A Nokia esélyei sem lennének sokkal jobbak ebben a szegmensben, tekintve, hogy a "lebutított" Windows RT rendszer alapvetően zsákutca, a kereslet rendkívül gyenge ezek iránt a táblagépek iránt. Akár ennek is szólhat az elmúlt napok botlása a Nokia piacán, nem elfeledve persze, hogy az európai tőzsdei hangulat távolról sem volt ideális a hét első felében.

A hírek szerint a Nokia ráadásul kicsit késve megpróbál felülni az egyre nagyobbá váló okostelefonok divathullámára, és egy 6 colos "phablet" készülékkel is előrukkol (a phablet szó az angol telefon és táblagép szavak összevonásával született, és a tepsiméretű okostelefonok egyre népesebb táborát szokták vele illetni). A kifejezetten Windows Phone hírekkel foglalkozó WPcentral.com szerint a készülék bemutatójára szeptember 26-án kerülhet sor New Yorkban.

Szépen nőnek az eladások

A legalábbis kétséges sikerrel kecsegtető új termékek mellett a Nokia által felkarolt Windows Phone értékesítések, és így a Lumia okostelefonok eladásai nem alakulnak rosszul. Az AdDuplex felmérése szerint augusztusban a Nokia hajszálnyival növelte részesedését a Windows Phone rendszerrel eladott okostelefonok között, és közel 87 százalékát adta a szegmensnek. Tekintve, hogy a második legnagyobb szereplő a súlyos gondokkal küzdő HTC volt 9,8 százalékkal, a Nokia jó eséllyel hamarosan 90 százalék feletti súllyal bír majd a Windows Phone platformon belül, és lényegében átveszi a teljes szegmenst.

Forrás: Investor.hu

A Windows Phone értékesítések növekedése azt jelenti, hogy hacsak nem következik be valami nagy tragédia, a Nokia hamarosan elérheti a 10 milliós lélektani határt a Lumia készülékekkel, kis szerencsével akár már a negyedik negyedévben. Más gyártók kiesése viszont lassíthatja a platform terjedését, ráadásul nem várt függést hoz a Microsoft számára. Ezentúl nemcsak a Nokia teszi fel a teljes okostelefon-stratégiáját a Microsoft termékére, de a Microsoft mobilos törekvései is szinte kizárólag a Nokia sikerén múlnak majd.

Mindez pedig további bizonytalanságot és potenciális veszélyeket jelent a Nokia készülékgyártásában. Nem véletlen, hogy a Nokia értékelésében mind több elemző szerepelteti kerek nullával a készülékgyártást, és egyre nagyobb hangsúly helyeződik az egyedüli profitabilis üzletágként a jövő zálogát jelentő NSN-re. Másfelől viszont erősebb lehet a késztetés a Microsoft számára, hogy mégis megvásárolja a Nokia mobilgyártását, ami rejtett értéket szabadíthatna fel a részvénynél, miközben meglátásunk szerint a már említett NSN-ben rejlő potenciált sem árazza még teljesen a piac.

Forrás: Investor.hu

Fontos szinteken az árfolyam

Az elmúlt napok lecsúszásával az árfolyam viszont ismét visszatért a mesebeli 3-as számhoz, azaz a lélektani szempontból is fontos 3 eurós szinthez. Ugyan a rövidebb távú emelkedő trend még nem tört meg, sőt, hajszálpontosan itt található az 50 napos mozgóátlag is, és a 3 eurós szint is kitart eddig, a helyzet kritikus lehet. Ha ezeket a szinteket letöri az árfolyam, akkor további mélységek nyílhatnak meg előtte, akár 2,8 euróig is leszánkázhat a részvény. A szint letörése egyelőre persze csak fenyegetés, ha sikerül felette maradni az árfolyamnak, az pedig akár jó beszállási lehetőséget is teremthet.

A Nokia árfolyama Helsinkiben (euró)

Forrás: Investor.hu

Negatív jelzés viszont, hogy az elmúlt egy-két hétben nem tudott a korábbinál magasabb lokális csúcsot építeni a részvény. Ha távolabbról nézünk rá a grafikonra, akkor látható is az oka: egy tekintélyes szűkülő alakzatban mozog a Nokia, amelyben egyre kevesebb mozgástere van. Ezek az alakzatok sokszor lendületes elmozdulást jeleznek előre, de sajnos az irányra nem adnak jeleket, így következhet hatalmas emelkedés, de tekintélyes zuhanás is, ha kilép belőle a részvény.

Hosszabb távon optimizmusra adhat okot, hogy az említett 2,8 körüli szinteken húzódik a 200 napos mozgóátlag és egy hozzabb távú emelkedő trend. Mindkettő erős támasznak tekinthető, egyesült erővel pedig bőven megfoghatják az esést. Ezzel a részvény még a szűkülő háromszögön belül maradna, azaz a hosszú távú irányt még mindig nem döntené el, ha idáig esne az árfolyam. Ha ezek a szintek is letörnek, akkor viszont új helyzetről beszélünk, hiába optimista még mindig a fundamentális véleményünk, a technikai kép csúnyán elromlana.

A Nokia árfolyama Helsinkiben (euró)

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!