Megütötték a forintot a szokatlan kamatvágásra

Vágólapra másolva!
3,8 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat, miután az MNB monetáris tanácsa meglehetősen szokatlan, 20 bázispontos vágást hajtott végre mai kamatdöntő ülésén. A döntés részleteiről az MNB közleményéből lehet majd pontosabb részleteket megtudni. A bejelentésre a forint tovább gyengült, és egyre távolabb kerül a 300-as szinttől az euróval szemben. A meglehetősen rövid közleményből többek között az derült ki, hogy a jegybank továbbra is alacsony inflációra számít, és a kamatcsökkentések - akár kisebb ütemben, de - folytatódhatnak.
Vágólapra másolva!

15:00 - Megérkezett a közlemény

Délután háromkor az MNB nyilvánosságra hozta a Monetáris Tanács üléséről készített közleményt. Ebből az derült ki, higy a Tanács megítélése szerint idén a magyar gazdaság fokozatosan bővülhet, azonban a kibocsátás továbbra is elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A Monetáris Tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, aminek következtében az inflációs nyomás középtávon is alacsony maradhat.

A Tanács szerint az alacsony infláció legfőbb oka a visszafogott belső kereslet.Az alacsony bérdinamika arra utal, hogy a vállalatok termelési költségeik emelkedéséhez erőteljesebben alkalmazkodnak a munkaköltségeken keresztül, így a fogyasztói árak közvetítésével történő áthárítás mérsékelt lehet. Ezért a magar gazdaságban nincs inflációs nyomás, az inflációs kockázatok pedig középtávon is mérsékeltek maradhatnak, ami lehetővé tette a kamatcsökkentést.

A belső kereslet javulása a háztartások óvatossága miatt csak fokozatos lehet, miközben a belső konjunktúrában az élénkülés jelei mutatkoznak. A külső kereslet jövőbeli alakulását ugyanakkor bizonytalanná teszi a feltörekvő régiók növekedésének lassulása. A növekedés tartós élénkülése az év végétől, az exportpiaci kereslet érdemi javulásával párhuzamosan várható.

Az ország kockázati megítélése a bizonytalan nemzetközi pénzügyi környezetben kis mértében romlott. A Monetáris Tanács értékelése alapján változatlanul kockázatot jelent a globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás pedig középtávon is mérsékelt maradhat. A beérkező adatok továbbra is arra utalnak, hogy a gyenge kereslet dezinflációs hatása erőteljesen érvényesül, ezért a vállalatok termelési költségeik emelkedését csak korlátozottan tudják árazásukban érvényesíteni. A 3 százalékos inflációs cél középtávú elérését így lazább monetáris politika biztosítja.

A globális pénzügyi környezet az elmúlt időszakban átmeneti stabilizálódást követően ismét változékonyabban alakult. A monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy az inflációs és reálgazdasági folyamatok lehetőséget adnak a monetáris kondíciók lazítására. Az eddig végrehajtott összességében jelentős mértékű monetáris lazítás tükrében, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve azonban indokolt a kamatcsökkentések ütemének mérséklése.

14:00 - Itt az unortodox kamatvágás

A várttal ellentétben nem 10, hanem 20 bázispontos kamatvágást hajtott végre mai kamatdöntő ülésén a monetáris tanács. Ezzel újabb történelmi mélypontjára, 3,8 százalékra csökkent a jegybanki alapkamat. A tanács sorozatban tizenharmadik alkalommal vágott az irányadó rátán.

Forrás: Origo

A 20 bázispontos csökkentés meglehetősen szokatlannak számít, ám nem meglepő, mivel Matolcsy György a legutóbbi kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a jövőben a megszokott 25 bázispontnál kisebb mértékben is változtathatnak az alapkamaton.

Ezúttal nem lesz sajtótájékoztató, mivel Matolcsy György márciusi kinevezése után jelezte, a jövőben csupán stratégiai fontosságú bejelentések esetén áll a kamerák elé. A döntés hátteréről csupán a 3 órakor nyilvánosságra kerülő közleményből tudhatunk meg pontosabb információkat.

A bejelentésre a forint nagyobbat ugrott, és a 301,5-os szint fölé került az euróval szembeni árfolyama.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!