Nyugdíjba vonul Ballmer, széttépték a Microsoftot

Vágólapra másolva!
Egy éven belül nyugdíjba vonul Steve Ballmer, aki több mint harminc éve dolgozik már a Microsoftnál, 2000 óta elfoglalva a vezérigazgatói széket. Bár regnálása alatt a Microsoftnak voltak olyan új sikertermékei, mint az Xbox, a több termékükkel kapcsolatos kudarc, vagy az okostelefonok és táblagépek robbanásáról való lemaradás miatt a befektetők már időszerűnek érezhették a váltást. Ennek megfelelően a bejelentésre a részvény árfolyama 9 százalékkal száguldott.
Vágólapra másolva!

A Microsoft vezérigezgatója, Steve Ballmer a következő egy évben még betölti a vállalat vezetésével járó feladatokat, de közben egy külön erre a célra kialakított speciális bizottság - köztük például a vállalat elnöke, Bill Gates - fogja keresni útódját. Az igazgatóság független tagja, John Thompson kapta a feladatot, hogy a folyamatot menedzselje, külső és belső jelöltek egyaránt szóba jöhetnek a pozíció betöltésére.

Ballmer elmondása szerint most jött el az idő, hogy változásokra kerüljön sor a Microsoftnál, bár egy ilyen lépésnél sosem lehet azt mondani, hogy most van a megfelelő pillanat a távozás bejelentésére. A befektetők szerint viszont igencsak itt volt az ideje a lépésnek, legalábbis a részvény árfolyamának hirtelen 9 százalékos emelkedése kisebb örömünnepként hat.

A Microsoft árfolyama (USD)

A Microsoftnál kezdte, ott is hagyja abba

Steve Ballmer a Wikipedia szócikke szerint 2000 januárja óta tölti be a Microsoft vezérigazgatói pozícióját, azonban karrierjét több mint harminc évvel ezelőtt, 1980-ban kezdte a szoftveróriásnál. Nemcsak ez az érdekessége a szakmai életútjának. Ő volt a céghez harmincadikként csatlakozó szakember, ráadásul az első, akit Gates kvázi menedzseri pozícióba választott.

A Microsoftnál az azóta eltelt számos év alatt több divíziót is vezetett, de a vezérigazgatói kinevezését követően csak évekkel később, Gates napi munkától való 2006-os visszavonulása után kapott teljesen szabad kezet a vállalat átszervezésére. Azóta a kulcsdivíziók vezetőit leváltotta, hogy ne legyenek erős ellenlábasai a vállalatnál, miközben számos új vonalat és fejlesztést is a kezei között hozott össze a Microsoft.

Bár a cég számára a legnagyobb sikereket a Windows és az Office hozták, a Ballmer által felépített új üzleti vonalak, mint például az adatközpont, vagy az Xbox videójátékok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a Microsoft ne kizárólag a zsugorodó PC-piaci folyamatoknak legyen kitéve.

Az utóbbi időben viszont már számos kritika is érte a menedzsert. A táblagépek és okostelefonok robbanásáról csúnyán lemaradt/melléfogott a vállalat, a cég újradefiniálását számos termék bukása közepette Ballmer nem tudta véghezvinni. A vezetőnek voltak nagy mellényúlásai is, a kezdetekben például gyakorlatilag kinevette az Apple-t, amikor piacra dobta az azóta világsikert arató iPhone-t. A befektetőknek az sem igen tetszett, hogy látszólag Ballmer csak hatalmának koncentrálására törekedett, nem pedig arra, hogy a legalkalmasabb vezetőket nevezze ki a kulcsdivíziók élére. Sokan a menedzser stílusát sem igazán tudták megszokni, az alábbi videót elnézve, talán érthető módon.

És még az árfolyam sem úgy muzsikált...

Persze a stílust és a bakikat a befektetők még csak-csak elfogadták volna, ha közben azt látják, hogy befektetésük értéke folyamatosan gyarapszik. A részvény árfolyama azonban a 2000-es évek óta 30 százalékkal zuhant, és még ha figyelembe is vesszük az időközben felmarkolt osztalékot, akkor is csak azt látjuk, hogy keresni nem igazán lehetett a részvényekkel. Az elmúlt tizenhárom év egy tágabb sávban történő oldalazással telt, a részvényesek most joggal remélik, hogy egy új vezérigazgató képes lesz kimozdítani a mocsárból a papírokat.

A Microsoft hosszú távú árfolyama (USD)

Még annak ellenére is egyébként, hogy Ballmer regnálás a profittermelés tekintetében egyáltalán nem volt kudarc. A vállalat 33 százalékkal több profitot termel most, mint tizenhárom évvel ezelőtt, ami bár nem exponenciális növekedés, de mégis egy pozitív irányú trendről árulkodik. Ezt viszont nem sikerült lefordítani a részvényárfolyam nyelvére is.

Mi vár Steve Ballmer utódjára?

A cég elmúlt egy-másfél évtizede arról szólt, hogy rendre megbukott azokkal a kísérletekkel, amelyek ismét élharcossá, ikonikus céggé tette volna a Microsoftot a fogyasztók fejében. Eközben pénzügyi, üzleti szempontból ugyan nem teljesített olyan rosszul, mint sokan hinnék, elsősorban a Windows és az üzleti alkalmazások (Office) révén, de az előttünk álló időben ez gyorsan megváltozhat, hiszen a cég legfontosabb "élettere", a PC-piac és a hozzá kapcsolódó üzletek viszont elképesztő ütemben zsugorodnak.

Ennek ellenére egyelőre még bizonytalanok azok a pontok, amelyek alapján elhihetnénk, képes "átmenteni" magát az új érába.

  • Az Xbox sikere nagyon fontos, de a vállalat egészéhez képest szinte morzsányi, ráadásul a játékkonzolpiacot hasonlóan fenyegeti a mobilvilág, mint a PC-piacot, még ha nem is olyan súllyal.
  • A cég egyéb hardveres kíséreletei zömében hamvába holtak voltak, és nem is régi történetekről beszélünk: az előző negyedévben szenvedett el hatalmas, 900 millió dolláros leírást az eladhatatlan Surface RT tableteken.
  • Az online divízió hosszú évek óta veszteséget termel, ami a teljes árbevételhez vagy üzemi eredényhez képest nem tűnik soknak, de így is vaskos dollármilliárdok tűntek már el ebben a lefolyóban, és semmi jele, hogy képes lenne ezen változtatni a vállalat.
  • A Windows Phone kifejezetten ígéretes, de éveket késett a mobilpiaci versenyből, a hardvergyártók ráadásul kikoptam mellőle, lényegében kizárólag a Nokia Lumia termékvonal sikerétől függ a platform jövője. Távolról sem ideális leosztás, a súlyos helyzet drasztikus megoldás jöhet.

Rengetegféleképpen össze lehetne foglalni, hogy mit is kellene tennie annak a szerencsés vezetőnek, aki a világ egyik legfontosabb technológiai cégének vezetői székét elfoglalja majd magát. A legegyszerűbben viszont talán így fejezhetjük ki: újból szexivé kell tennie a Microsoftot. Erre leginkább a sikeres online szolgáltatások és a Windows Phone rendszer képviselte mobilitás irányába kellene elmozdulnia a cégnek, amit jól érzett Ballmer is, amikor meghirdette a "készülékek és szolgáltatások" stratégiáját.

Az nagyon valószínű, hogy a monstrum átalakítása a megváltozott körülményekhez nem fog egyik pillanatról a másikra menni, az idő pedig egyre fogy. A Windowsból és kapcsolódó területekről származó bevételek rohamléptékben zsugorodnak majd az előttünk álló években, és egy költséges átalakítás biztosan bizonytalanságot és a profit csökkenését hozza rövid távon, ami a részvényre is rányomhatja majd a bélyegét.

Más választása viszont nem nagyon van az új vezérnek, így biztosan érdekes fordulatokat látunk. Persze nem eszik majd ezt ilyen forrón, hiszen az utódkeresés akár hosszassan is elnyúlhat, viszont minden bizonnyal árgus szemek követik majd, hogy házon belülről jön-e az utód, vagy a drasztikusabb fordulat lehetőségével kecsegtető módon egy külső embert neveznek ki a vezérigazgatói székbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!