A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Gyorsan elintézné a kormány a devizahiteleket

Vágólapra másolva!
A bankokkal egyeztetve forintosítaná a kormány a devizában nyújtott lakáshiteleket, derült ki a bankok és a nemzetgazdasági minisztérium egyeztetésén. Az idő ezzel együtt sürget, a kormány szeptember végéig látni szeretné a megoldást.
Vágólapra másolva!

Egyedül a devizahitelek forintosítását tartja elfogadható megoldásnak a kormány, erről tájékoztatta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Bankszövetség képviselőit - írja a Magyar Nemzet. Az újabb akció egyedül a lakáshitelekre vonatkozna, más devizában kibocsátott hitelekre nem. Eközben a Bankszövetség szakértői csapatot állított össze, amely megvizsgálja a hitelek forintosításának lehetséges módjait és hatásait, az eredményekről pedig augusztus 23-ig számol be.

Varga Mihály ma reggel az MR1 Kossuth Rádiónak nyilatkozva azt mondta, szeptember 30-ig szeretné látni a kormány a devizahitelek rendezésével kapcsolatos költségeket, hogy ezek a hatások szerepelhessenek a jövő évi költségvetésben is. Nagytestvérünk, az Origo szerint Varga azt is hangsúlyozta a bankokkal folytatott megbeszélésen, hogy a költségvetésből nem finanszírozható a devizahitelesek kimentése, a deficitcél tartása nem teszi ezt lehetővé. Varga emellett a TV2-nek nyilatkozva tegnap picit fenyegető üzenetet is küldött, mert elmondása szerint ugyan kompromisszumra törekszik a kormány, de ha nincs megállapodás, akkor saját javaslattal fognak ősszel előrukkolni.

Ha a kormány valóban a forintosítás módszereit kutatja, az bizonyos tekintetben jó hír a bankoknak, hiszen a drasztikus megoldás, a korábbihoz hasonlóan azonnali vaskos veszteséget jelentő végtörlesztés lekerült a menüről (ha egyáltalán szerepelt rajta). Orbán Viktor mindenesetre múlt héten kijelentette, Varga Mihály szabad kezet kapott a devizahitelek "eltüntetésében", és piaci pletykák szerint is a Varga képviselte mérsékeltebb vonal kerekedett felül a Navracsics Tibor javaslatával szemben a színfalak mögött. Ennek tudható be, hogy mégis tárgyalások indultak a Bankszövetséggel, és a kezdeti lendülettel szemben már hosszú, egy évre is elnyúló folyamatról beszél a kormány.

Így is jelentős kockázatok övezik a terveket, hiszen a hitelek átkonvertálása erőteljes forintgyengítő hatású lehet. Ezt jó eséllyel a kormány is szeretné elkerülni, amiben a jegybank szerepvállalása segítségére lehet. Ezzel együtt a tervek kitudódása óta a forint érezhetően elvesztette korábi erejét, pedig a második negyedévben a világ egyetlen olyan devizája volt, amely erősödni tudott az euróval szemben.

Az euró-forint árfolyam alakulása

Forrás: Investor.hu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!